sunnuntai 23. helmikuuta 2014

flunssajuoma


Flunssaoireisiin kannattaa kokeilla kuumaa flunssajuomaa. Tuore inkivääri on hyvä flunssaoireiden hoitoon. Lämmin inkiväärijuoma lievittää tukkoisuutta ja nopeuttaa liman poistumista.
Kaada vain kuumaa vettä inkivääripalasten päälle. Mintunlehdet tekevät mausta ihanan minttuisen. Tai voit laittaa inkiväärin kaveriksi myös hunajaa.

INKIVÄÄRI

 
Inkivääri sisältää gingiberiiniä, gingeronia ja gingerolia jotka antavat sille sen ominaisen läpitunkevan hieman makeahkon, virkistävän aromin. Se kiihdyttää pintaverenkiertoa, lisää hikoilua, nopeuttaa nesteen poistumista ja viilentää siten elimistön lämpötilaa sekä vähentää turvotuksia. 
 
Inkivääri sisältää liudan ainesosia, kuten kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa, jotka kaikki vähentävät kipua ja tulehdusta. Sanotaankin, että inkivääri on yksi luonnon parhaita omia lääkkeitä esimerkiksi erilaisia tulehdustauteja vastaan. (lähde:yle.fi)
Inkivääriä on perinteisesti käytetty vatsavaivojen ja reuman sekä nivel- ja lihastulehdustenhoitoon.Näitä vaikutuksia on tutkittu runsaasti myös nykylääketieteessä. Inkiväärinontodettu hillitsevän pahoinvointia ja oksentelua, ja lupaavia tuloksia on saatu esimerkiksi matkapahoinvoinnin hoidosta. Kouristuksia hillitsevän vaikutuksen takia inkivääriä käytetään lisäksi ripulin, ilmavaivojen ja kuukautiskipujen hoitoon. Hyvin herkkävatsaisille inkiväärin karvasaineet voivat aiheuttaa närästystä ja vatsakipuja. (lähde: ellet.fi: dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto)
Lapset eivät kuitenkaan mielellään juo (ainakaan meillä) inkiväärijuomaa. Vanhempi lapsi juo jo kuitenkin mielellään yrttiteetä (kofeiiniton on parasta lapsille) ja sekaan hunajaa. Yrttiteevalikoima onkin hyvä olla kotona valmiina. Meillä on Stiinan yrttiteesekoituksia. Nuorempi taas ottaa hunajan mielellään suoraan suuhun ja juo mieluummin kaakaota.


Kreetalta saa ihanaa juoksevaa hunajaa, jota kannattaa tuoda tuliaisiksi. Myös Suomesta löytyy juoksevaa hunajaa joka on hyvää ja Suomessa tehtyä.
Tiesitkö? Hunaja on heti linkoamisen jälkeen juoksevaa. Useimmat suomalaiset hunajat kuitenkin muuttuvat ajan myötä kovemmiksi eli kiteytyvät. Kiteytymisnopeus riippuu siitä, mistä kasvista mehiläiset ovat hunajan keränneet.
Hunajantuottajat voivat rikkoa hunajan kiderakenteen vaivaamalla, jolloin hunaja säilyy pehmeänä. Suomalaisen hunajan käsittelyssä huolehditaan siitä, etteivät hunajan hyvät entsyymit tuhoudu.
Hunaja säilyy oikein säilytettynä, kotona esimerkiksi kuiva-ainekaapissa, vähintään kaksi vuotta.
Suomalaistutkimuksen mukaan hunajan käyttö hengitystieinfektioiden yhteydessä saattaisi merkittävästi vähentää pneumokokin aiheuttamia jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelotulehduksia.
Hunaja hillitsee myös yskää. Lusikallinen hunajaa ennen nukkumaan menoa lievittää lapsen yskää ja helpottaa unta. Muista kuitenkin, ettei hunajaa pidä antaa alle yksivuotiaalle.
(lähde hunaja.net)

Lapset eivät kuitenkaan jaksa juoda usein kuumaa juomaa. Ruoiksi kannattaa valita silloin lämpimiä keittoja ja puuroja. Johan luulisi flunssan alut kaikkoavan, jos vielä jalkaan laittaa villasukat ja lepäilee jättäen ainakin urheilutreenit väliin.
mannapuuroa mansikoita ja vadelma-,puolukka-,mustikkakeittoa (Valio, steviamakeutus)



mannapuuroa kanelisokerilla
Seljankukkamehua ja mustaherukkamehua kannattaa myös juoda. Mummolla oli omatekoista mustaherukkamehua aina varalla flunssaoireita varten. Muistan kuinka pullon päällä oli kuminen korkki ja sotkevaa juomaa oli joka paikassa. Mutta tehokasta oli. Mustaherukoissa on paljon C-vitamiinia samoin kuin seljankukassa. Mustaseljamehu puhdistaa hengitysteitä irrottamalla niiden seinämiin kertynyttä limaa. Se edistää hikoilua ja alentaa siten kuumetta. Mustaselja on varsinkin Keski-Euroopassa arvostettu rohtokasvi. Meillä on seljanmarja mehutiivistettä ja mustikkajuomatiivistettä.
                                         
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti