maanantai 17. helmikuuta 2014

Mäkikuismaa ja D-vitamiineja

TALVEN PIMEYDESSÄ

Meni sitten aika vetiseksi tuo talvisää. Aamut väsyttävät entistä enemmän. Nukkumaan kannattaa tietysti mennä ajoissa eikä roikkua netissä ja tv:n ääressä...
Jos kurja sää alkaa väsyttämään ja masentamaan, voi avuksi kokeilla vaikkapa mäkikuismaa. Mäkikuisma voi tappaa myös viruksia. Käyttöä pitäisi jatkaa vähän aikaa, jotta tulosta alkaa tulla.
Meillä on pipettipullo josta ainetta saa oikean määrän.
Myös D-vitamiini kannattaa muistaa ottaa purkista. Meillä on appelsiinin- ja salmiakinmakuisia purutabletteja pöydällä, jotta varmasti maistuisi ja muistaisi vitamiinin napata. Aikuisille ja lapsille on omat suositukset, joten lasten purkissa lukee isolla LAPSET ettei mene määrät sekaisin,

mäkikuisma

Tienvierustojen tavallisen kasvin mäkikuisman (lat. Hypericum perforatum; engl. St. John´s wort) kukista ja lehdistä valmistettua uutetta on käytetty kansanlääkinnässä yli 2 000 vuoden ajan. Uutetta on käytetty mitä moninaisimpien vaivojen ja oireiden hoitoon, mutta yleisimmin sillä on hoidettu haavoja, palovammoja, lihaskipuja, masennusta ja unettomuutta. Kiintoisa tuore havainto on uutteen kyky tappaa viruksia ja myös HI-viruksia.
Mäkikuisman masennusta lievittävä teho on osoitettu yli 20 kontrolloidussa tutkimuksessa, joissa uute oli lumelääkettä tehokkaampi ja yhtä tehokas kuin suhteellisen pienet annokset trisyklisiä masennuslääkkeitä lievän ja keskivaikean depression hoidossa. Tutkimuksia on osin kritisoitu käytettyjen diagnostisten kriteereiden ja verrokkilääkkeenä käytettyjen masennuslääkkeiden vähäisten annosten vuoksi. Yleensä rohdoksilla ja vaihtoehtovalmisteilla ei ole haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. On kuitenkin syytä kertoa kaikki käyttämänsä valmisteet lääkärille, koska joskus yhteisvaikutuksien riski voi kasvaa. Esimerkiksi mäkikuismavalmisteet voivat aiheuttaa vakavia yhteisvaikutuksia. Ne vähentävät esimerkiksi joidenkin syöpälääkkeiden, ehkäisypillereiden, varfariinin (Marevan) ja HIV-lääkkeiden vaikutusta.(lähde: Terveyskirjasto)
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti