maanantai 3. helmikuuta 2014

Ruokakassissa

 
Ruokakaupassa käynti on suuren valikoiman vuoksi haastava ja varsinkin väsyneenä ja nälkäisenä se asia, jonka haluaa saada tehdyksi mahdollisimman nopeasti. Hutaisten juostu kauppakierros on tietysti joskus pakollinen, mutta joskus kannattaa ottaa ostosreissu elämyksen kannalta ja tutustua hetken tarjolla olevaan valikoimaan.
Onnekseni lähikauppani on iso Citymarket, josta löytää yleensä paljon vaihtoehtoja. Varjopuolena on tietenkin juuri se valikoima, jonka edessä eettistä, taloudellista ja kalorimääräpohdintaa saa tehdä kyllästymiseen saakka. Marketeissa on se hieno puoli, että usein ensimmäinen osasto on vihannesosasto. Mielikuvaharjoituksilla voi aloittaa jo siellä ja kuvitella olevansa kesän lämmössä täydellä vihannestorilla.
Jos paikkakunnalla on kauppahalli kannattaa käydä siellä ainakin silloin tällöin. Lapsena kävimme mummon kanssa kauppahallissa ja se oli hienointa kaupparetkellä. Mummo asui lähellä keskustaa ja käveli aina "kävelypuvussa" kauppahalliin, jossa myyjät tunsivat mummon. Mummo ja ukki olivat lähes kasvissyöjiä, mutta söivät myös vähän hyvää lihaa ja kalaa, jota sai hallista. Mummolta opin kaikenlaista hyvästä ja terveellisestä ruoasta. Matkalla saatoimme poiketa vielä kemikalioon ja luontaistuotekauppaan. Vain luontaistuotekaupasta sai 80-luvulla monia tuotteita, joita nykyään myydään jokaisessa isossa marketissa.

PINAATTI
Pinaattia saa sekä tuoreena, että pakastettuna. Eri käyttötarkoituksiin kannattaa valita kulloinkin sopivampi. Pinaatti sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Pinaatti kannattaa siis yhdistää aina johonkin maitotuotteeseen. Pinaattiin kertyy helposti myös nitraatteja, joten sitä ei pidä syöttää pienille, alle vuoden ikäisille lapsille.  Pinaatti on tunnettu rautapitoisuudestaan. Sen sisältämät oksaalihapot kuitenkin vaikeuttavat raudan imeytymistä.

Mitä sitten tehdä pinaatista. Pinaattiletut ovat valmiina ostettuina valmisruokaa, jota yritän viimeiseen asti välttää. Kuitenkin kahden taitoluistelijan äitinä (treenejä on aina jommallakummalla tai molemmilla kuutena päivänä viikossa) niihinkin on pakko välillä turvautua, koska lapset pitävät niistä. Itsetehtyinä niihin saisi tosin laitettua tuoretta pinaattia, mutta sitten ne ovatkin jo niin rasvainen ruoka, että tekisin mieluummin jo lätyt hillolla tai amerikkalaisia pannukakkuja.
Tänään tein meillä lastenkin suosimaa kanaa pinaattikastikkeessa nepalilaisittain. Tähän ohjeeseen voi käyttää pakastettua pinaattia. Nepalilainen ruoka on yksi suosikeistani ja ostan sitä välillä valmiinakin kotiin nepalilaisesta ravintolasta. Tämä resepti on alun perin löytynyt Mari Harjulan lapsiperheen keittokirjasta, jonka mieheni osti, kun joutui väliaikaisesti työni vuoksi tekemään useammin ruokaa. Vanhempi lapseni pitää hyvinkin tulisesta ruoasta toisin kuin nuorempi, joka usein ilmoittaa että "kaikki käy kunhan et tee tulista". No hyvin maistui tänäänkin.

KANAA PINAATTIKASTIKKEESSA NEPALILAISITTAIN

Ensin kannattaa pilkkoa kananrinnat ja laittaa ne marinoitumaan. Intiassa ruokia saatetaan marinoida melko kauankin, mutta tässä ruoassa riittää se aika mikä sinulla kulloinkin sattuu siihen olemaan.

marinoitumassa olevat kanapalat
RIISINKEITIN on aivan huippukone itämaisen riisin valmistukseen. Tähän ruokaan voi lisäksi tarjota basmatiriisiä tai jasmiiniriisiä. Mieheni kertoi kiinalaisesta työkaveristaan, joka yritti etsiä Suomesta oikeanlaista riisiä. Hänellä oli myös suuria vaikeuksia valmistaa riisiä, koska oli tottunut käyttämään riisinkeitintä, jolla tulisi totutunlainen lopputulos. Noihin aikoihin näin riisikeittimen kaupassa, ja koska hintaa oli vain n. 20 euroa päätin kiinalaisen työkaverin innoittamana kokeilla laitetta. Inhoan sitä, että keittiössä on kaikenlaisia turhia laitteita, mutta tätä konetta ilman en haluaisi enää itämaiden riisejä keitellä. Lopputulos on tällaisella halvallakin laitteella ihanan irtonainen. Ja mikä parasta helppoa kuin heinänteko. Kulhoon mitataan riisi (siinä se on myös kätevä huuhdella) ja vesi ja kone hoitaa lopun sillä aikaa, kun teet kastiketta.




4 annosta
3 broilerinfileetä (marinoimaton)
öljyä paistamiseen
1 silputtu sipuli
1 paprika
2 pussia pakastepinaattia
valkosipulinkynsiä maun mukaan (1-10)
rouhittua mustapippuria
1-2 rkl tandoorimaustetahnaa
2-4 dl ranskankermaa (laitan yleensä n. 2)

raita kastike kannattaa tehdä heti marinoinnin jälkeen:
2 dl maustamatonta jugurttia (meillä on sitä aina
aamupalalla mutta myös kermaviili hyvä)
1 tl sokeria ( intialaiset käyttää paljon sokeria ruoissa
hunaja olisi terveellisempi muttei sovi tähän)
9
hyppysellinen suolaa
tuoreita yrttejä korianteri/basilika/minttu (no kuivakin käy jos ei tullut ostettua)
1 sitruunan mehu (vähän vähempikin riittää)

Paloittele rintafileet 2x2 cm ja marinoi tandooritahnassa (tai joku muu intialainen tahna)
Paista öljyssä
Kuullota sipuli
Lisää kuutioitu paprika
Lisää pakastepinaatti ja valkosipulimurska
Lisää ranskankerma ja broilerinpalat
Lisää mustapippuria ja suolaa. Tarkista maku
Lisää tarvittaessa tandooritahnaa ranskankermaa tai suolaa.
Kanaa pinaattikastikkeessa basmatiriisin ja Raita kastikkeen kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti