Onnekseni lähikauppani on iso Citymarket, josta löytää yleensä paljon vaihtoehtoja. Varjopuolena on tietenkin juuri se valikoima, jonka edessä eettistä, taloudellista ja kalorimääräpohdintaa saa tehdä kyllästymiseen saakka. Marketeissa on se hieno puoli, että usein ensimmäinen osasto on vihannesosasto. Mielikuvaharjoituksilla voi aloittaa jo siellä ja kuvitella olevansa kesän lämmössä täydellä vihannestorilla.
Jos paikkakunnalla on kauppahalli kannattaa käydä siellä ainakin silloin tällöin. Lapsena kävimme mummon kanssa kauppahallissa ja se oli hienointa kaupparetkellä. Mummo asui lähellä keskustaa ja käveli aina "kävelypuvussa" kauppahalliin, jossa myyjät tunsivat mummon. Mummo ja ukki olivat lähes kasvissyöjiä, mutta söivät myös vähän hyvää lihaa ja kalaa, jota sai hallista. Mummolta opin kaikenlaista hyvästä ja terveellisestä ruoasta. Matkalla saatoimme poiketa vielä kemikalioon ja luontaistuotekauppaan. Vain luontaistuotekaupasta sai 80-luvulla monia tuotteita, joita nykyään myydään jokaisessa isossa marketissa.
PINAATTI
Pinaattia saa sekä tuoreena, että pakastettuna. Eri käyttötarkoituksiin kannattaa valita kulloinkin sopivampi. Pinaatti sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Pinaatti kannattaa siis yhdistää aina johonkin maitotuotteeseen. Pinaattiin kertyy helposti myös nitraatteja, joten sitä ei pidä syöttää pienille, alle vuoden ikäisille lapsille. Pinaatti on tunnettu rautapitoisuudestaan. Sen sisältämät oksaalihapot kuitenkin vaikeuttavat raudan imeytymistä.
Mitä sitten tehdä pinaatista. Pinaattiletut ovat valmiina ostettuina valmisruokaa, jota yritän viimeiseen asti välttää. Kuitenkin kahden taitoluistelijan äitinä (treenejä on aina jommallakummalla tai molemmilla kuutena päivänä viikossa) niihinkin on pakko välillä turvautua, koska lapset pitävät niistä. Itsetehtyinä niihin saisi tosin laitettua tuoretta pinaattia, mutta sitten ne ovatkin jo niin rasvainen ruoka, että tekisin mieluummin jo lätyt hillolla tai amerikkalaisia pannukakkuja.
Tänään tein meillä lastenkin suosimaa kanaa pinaattikastikkeessa nepalilaisittain. Tähän ohjeeseen voi käyttää pakastettua pinaattia. Nepalilainen ruoka on yksi suosikeistani ja ostan sitä välillä valmiinakin kotiin nepalilaisesta ravintolasta. Tämä resepti on alun perin löytynyt Mari Harjulan lapsiperheen keittokirjasta, jonka mieheni osti, kun joutui väliaikaisesti työni vuoksi tekemään useammin ruokaa. Vanhempi lapseni pitää hyvinkin tulisesta ruoasta toisin kuin nuorempi, joka usein ilmoittaa että "kaikki käy kunhan et tee tulista". No hyvin maistui tänäänkin.
KANAA PINAATTIKASTIKKEESSA NEPALILAISITTAIN
Ensin kannattaa pilkkoa kananrinnat ja laittaa ne marinoitumaan. Intiassa ruokia saatetaan marinoida melko kauankin, mutta tässä ruoassa riittää se aika mikä sinulla kulloinkin sattuu siihen olemaan.
marinoitumassa olevat kanapalat |
4 annosta
3 broilerinfileetä (marinoimaton)
öljyä paistamiseen
1 silputtu sipuli
1 paprika
2 pussia pakastepinaattia
valkosipulinkynsiä maun mukaan (1-10)
rouhittua mustapippuria
1-2 rkl tandoorimaustetahnaa
2-4 dl ranskankermaa (laitan yleensä n. 2)
raita kastike kannattaa tehdä heti marinoinnin jälkeen:
2 dl maustamatonta jugurttia (meillä on sitä aina
aamupalalla mutta myös kermaviili hyvä)
1 tl sokeria ( intialaiset käyttää paljon sokeria ruoissa
hunaja olisi terveellisempi muttei sovi tähän)
hyppysellinen suolaa
tuoreita yrttejä korianteri/basilika/minttu (no kuivakin käy jos ei tullut ostettua)
1 sitruunan mehu (vähän vähempikin riittää)
Paloittele rintafileet 2x2 cm ja marinoi tandooritahnassa (tai joku muu intialainen tahna)
Paista öljyssä
Kuullota sipuli
Lisää kuutioitu paprika
Lisää pakastepinaatti ja valkosipulimurska
Lisää ranskankerma ja broilerinpalat
Lisää mustapippuria ja suolaa. Tarkista maku
Lisää tarvittaessa tandooritahnaa ranskankermaa tai suolaa.
Kanaa pinaattikastikkeessa basmatiriisin ja Raita kastikkeen kanssa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti