maanantai 27. lokakuuta 2014

öljyopas

avokadoöljyä ja saksanpähkinäöljyä
 
Öljylaatuja on kaupoissa hyllytolkulla. Mitä öljyä mihinkin kannattaa käyttää? Hyvään ruokavalioon pitäisi kuulua öljyjä. Käytä mielummin rahojasi hyvään öljyyn, kuin kalliisiin ihovoiteisiin. Öljyillä on ihoa kosteuttava vaikutus sekä sisäisesti, että ulkoisesti käytettynä. Öljyistä saaduilla mega-3 ja omega-6 rasvahapoilla on monia merkittäviä tehtäviä elimistössämme; yksi niistä on tukea aivojen ja hermoston toimintaa. Hyvien rasvojen puute on yksi taustatekijä aivojen toiminnan heikkenemiseen sekä mielialan vaihteluihin, jopa depressioon.
Monet öljyt sopivat salaattien kastikkeeksi, mutta kaikki öljy eivät kestä kuumennusta. Kannattaa muistaa öljyjen energiapitoisuus.
Tässä muistilista erilaisista öljyistä:
 
Avokadoöljy Avokadoöljy valmistetaan avokadon hedelmälihasta ja se sisältää erittäin paljon E-vitamiinia. Sillä on avokadolle tyypillinen hedelmäinen ja voimakas maku. Käytä avokadoöljyä mausteena tai salaatinkastikeena. Se sopii hyvin myös ruoanvalmistukseen.
 
Saksanpähkinäöljy, Makadamia- ja muut pähkinäöljyt
Saksanpähkinäöljyllä on tutkittu olevan vaikutusta mielialaan, sydämeen ja verenkiertoon ja se ehkäisee tulehduksia. Pähkinäisen makunsa vuoksi sopii kala- ja kanaruokiin, salaatinkastikkeeksi ja makeisiin ruokiin. Saksanpähkinäöljy on mainio omega-3- ja omega-6-rasvahappojen lähde. Molemmat auttavat suojaamaan sydäntä ja saattavat myös alentaa joidenkin syöpien riskiä. Makadamiapähkinäöljyä valmistetaan makadamiapähkinöiden lisäksi myös manteleista sekä hassel-, maa- ja saksanpähkinöistä.
 
Kookosöljy
Kookosöljy valmistetaan kookospähkinän kuivatusta lihasta. Sen sisältämistä rasvahapoista 90 % on tyydyttyneitä, ja välttämättömiä, monityydyttymättömiä rasvahappoja, se sisältää vain hyvin vähän. Kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteää ja se kestää erittäin hyvin kuumennusta.
 
Kookosöljy sopii myös hiustenhoitoon. Anna vaikuttaa hiuksissa ja pese huolellisesti pois.

Auringonkukkaöljy
 Suomessa tuttu auringonkukkaöljy sisältää paljon omega-6-rasvahappoa ja se sisältää öljyistä eniten E-vitamiinia. Maultaan Auringonkukkaöljy on mieto. Voit nauttia auringonkukkaöljyä kylmänä salaatinkastikkeissa, mutta ruokiin se kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

OliiviöljyOliiviöljy on vanha tunnettu apu kaikenlaiseen ja sitä on käytetty tuhansia vuosia. Oliiviöljyssä on useita eri laatuja ja makuja. Se sisältää runsaasti omega -6-rasvahappoja. Lisäksi oliiviöljyssä on paljon polyfenoleja, jotka toimivat elimistössämme antioksidantteina. Oliiviöljy kestää hyvin kuumennuksen, joten sitä voit käyttää paistamiseen.
Kylmäpuristettuja ja laadukkaampia extra virgine öljyjä ei kannata käyttää kuumennettuna vaan ne on suositeltavaa nauttia kylmänä esimerkiksi salaatinkastikkeena.

RypsiöljySuomalainen rypsiöljy on jäänyt jo vähän oliiviöljyjen varjoon, mutta rypsiöljyssä on erinomainen rasvahappokoostumus, koska siinä omega-3- ja -6-rasvahappojen suhde on erittäin hyvä. Rypsiöljy kestää jonkin verran kuumennusta ja sitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa. Osa rypsiöljyistä sopii jopa uppopaistamiseen, mutta säästä kylmäpuristettu rypsiöljy salaatinkastikkeeksi.

Camelinaöljy
Miedon makuista camelinaöljyä saadaan kitupellavasta eli camelinasta. Camelinaöljyssä on erityisen runsaasti omega-3-rasvahappoja verrattuna omega-6-rasvahappohin. Voit käyttää camelinaöljyä sellaisenaan, mutta hyvän lämmönkestonsa vuoksi se soveltuu hyvin myös ruoanvalmistukseen.

Kurpitsansiemenöljy
Kurpitsansiemenöljy sisältää runsaasti omega-6-rasvahappoa. Se kitkeröityy helposti kuumennettaessa, joten lisää kurpitsansiemenöljy ruokiin vasta aivan kypsennyksen loppuvaiheessa tai käytä sitä esimerkiksi salaatinkastikkeena.

Maissiöljy
Maissiöljy on hyvin neutraalin, ja miedon makuista ja se sopii hyvin käytettäväksi ruoanvalmistukseen. Maissiöljyä voit käyttää myös uppopaistamiseen.

Pellavansiemenöljy
Pellavansiemenöljyä saadaan nimensä mukaisesti pellavan siemenistä. Se sisältää erittäin paljon omega-3-rasvahappoja, kuten camelinaöljykin. Pellavansiemenöljy ei siedä paistamista, joten nauti se sellaisenaan. Voimakkaan makunsa takia pellavansiemenöljyn käytön opettelu saattaa vaatia pientä totuttelua.

Seesamiöljy
Seesamiöljyllä on miellyttävä pähkinäinen, mutta voimakas maku. Seesamiöljy ei kestä kovin hyvin kuumennusta. Parhaiten saat seesamiöljyn antioksidantit elimistösi käyttöön, jos lisäät öljyn vasta kypsennettyyn ruokaan. Seesamiöljyä käytetään erityisesti aasialaisten ruokien maustamiseen.

Soijaöljy
Soijaöljy on maailman yleisimmin käytetty kasviöljy, ellei elintarviketeollisuuden käyttämää palmuöljyä lasketa mukaan. Soijaöljy valmistetaan soijapavuista, josta se saa tyypillisen pavulle paahteisen makunsa. Soijaöljy voit hyvin käyttää ruoanvalmistuksessa.

Viinirypäleöljy
Viinirypäleöljyä suositellaan käytettäväksi kylmänä, mutta se sopii myös ruoanvalmistukseen. Viinirypäleöljystä saat esimerkiksi hyvänmakuisen majoneesin.

(lähde:huippukuntoon.fi, terve.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti