tiistai 7. lokakuuta 2014

Terveyttä kaaleista

Nyt syksyllä kannattaa kauppakassiin heittää kaaleja. Suomalaista, terveellistä, halpaa ja kevyttä. Malta vielä mielesi kaupassa äläkä valitse kaukaa tuotuja vihanneksia, kun on omiakin on vielä tarjolla. Vaatii vain hiukan vaivaa tutkia missä vihannekset on kasvatettu.
 
Terveysvaikutukset
Reilun sadan gramman keräkaalilohkosta saa C-vitamiinia saman verran kuin appelsiinista. Vitamiineista kaalit sisältävät lisäksi K-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja B-ryhmän vitamiinia foolihappoa. Kivennäisaineista kannattaa huomata kaalien kalsium, mutta jonkin verran löytyy myös mangaania, seleeniä ja rautaa.

Eli kun syöt kaalia et tarvitse kalsiumin lähteeksi niin paljon maitoa, josta olen aiemmin blogissani kertonut jutussa hyvä paha maito.
Kaalit suojelevat elimistöä sisältämiensä flavonoidien ansiosta. Kaaleissa on esimerkiksi silmien terveyteen vaikuttavaa luteiinia. Kaikissa kaaleissa on rikkipitoisia, vesiliukoisia glukosinolaatteja, jotka hajoavat solujen rikkoutuessa mm. isotiosyanaateiksi. Niiden arvellaan auttavan syöpäsairauksien ehkäisyssä ja lisäävän elimistön vastustuskykyä.

Parsakaali
Parsakaalin glukosinolaattien hajoamistuotteet ovat tutkitusti syöpää ehkäiseviä.
Parsakaalia on nyt runsaasti tarjolla Suomessa kasvatettuna (eli ekologisempaa kuin tuodut kasvikset). Sitä saa usein vielä paikallisena tuotteena.

Lehtikaali
Vanha kansa tuntee lehtikaalin, mutta välillä se on ollut pitkään unohduksissa.
Lehtikaali on suomalaista superruokaa: sen C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea, ja se sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa.
lehtikaali


Hienonnettu lehtikaali sopii persiljan tavoin ruokaan kuin ruokaan. Lehtikaali maistuu sosekeittona, kaalipiirakan täytteenä.
Karkean lehtiruodin saa leikattua helposti irti veitsellä, kun taittaa lehden ”kiinni”. Ruodin voi halutessaan kypsentää ja syödä, mutta se vaatii pitemmän kypsennysajan kuin itse lehtiosa.
Lehtikaalille riittää nopea höyrytys tai keittäminen, jonka jälkeen se sopii esimerkiksi pastan sekaan parmesaanin ja pinjansiementen kera. Lehtikaalista voi tehdä myös peston, jolloin rakenteesta tulee tehosekoittimessa hienompi.

lehtikaali sopii esimerkiksi pastan sekaan
 LEHTIKAALIPESTO

6 lehteä lehtikaalia
2 dl saksanpähkinöitä tai manteleita
nippu tuoreita yrttejä esim. basilikaa ja salviaa
1 valkosipulinkynsi
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
suolaa, pippuria        
50 g raastettua parmesaania tai pecorinojuustoa         

Valmistusohjeet


Ruodi kaali ja höyrytä sitä muutaman minuutin ajan. Valuta ja kuivaa lehdet.

Paahda pähkinöitä vähän kuivalla pannulla.

Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta. Sekoita pesto keitetyn pastan joukkoon.

Voit lisätä vähän pastan keitinvettä peston joukkoon tarjoiluvaiheessa, niin saat kastikkeesta juoksevampaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti