Nyt syksyllä kannattaa kauppakassiin heittää kaaleja. Suomalaista, terveellistä, halpaa ja kevyttä. Malta vielä mielesi kaupassa äläkä valitse kaukaa tuotuja vihanneksia, kun on omiakin on vielä tarjolla. Vaatii vain hiukan vaivaa tutkia missä vihannekset on kasvatettu.
Terveysvaikutukset
Reilun sadan gramman keräkaalilohkosta saa C-vitamiinia saman verran kuin
appelsiinista. Vitamiineista kaalit sisältävät lisäksi K-vitamiinia,
A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja B-ryhmän vitamiinia foolihappoa.
Kivennäisaineista kannattaa huomata kaalien kalsium, mutta jonkin verran löytyy
myös mangaania, seleeniä ja rautaa. Eli kun syöt kaalia et tarvitse kalsiumin lähteeksi niin paljon maitoa, josta olen aiemmin blogissani kertonut jutussa hyvä paha maito.
Parsakaali
Parsakaalin glukosinolaattien hajoamistuotteet ovat tutkitusti syöpää ehkäiseviä.
Parsakaalia on nyt runsaasti tarjolla Suomessa kasvatettuna (eli ekologisempaa kuin tuodut kasvikset). Sitä saa usein vielä paikallisena tuotteena.
Lehtikaali
Vanha kansa tuntee lehtikaalin, mutta välillä se on ollut pitkään unohduksissa.
Lehtikaali on suomalaista superruokaa: sen C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea, ja se sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa.lehtikaali |
Hienonnettu lehtikaali sopii persiljan tavoin ruokaan kuin ruokaan. Lehtikaali maistuu sosekeittona, kaalipiirakan täytteenä.
Karkean lehtiruodin saa leikattua helposti irti veitsellä, kun taittaa lehden ”kiinni”. Ruodin voi halutessaan kypsentää ja syödä, mutta se vaatii pitemmän kypsennysajan kuin itse lehtiosa.
Lehtikaalille riittää nopea höyrytys tai keittäminen, jonka jälkeen se sopii esimerkiksi pastan sekaan parmesaanin ja pinjansiementen kera. Lehtikaalista voi tehdä myös peston, jolloin rakenteesta tulee tehosekoittimessa hienompi.
lehtikaali sopii esimerkiksi pastan sekaan |
6 lehteä lehtikaalia
2 dl saksanpähkinöitä tai manteleita
nippu tuoreita yrttejä esim. basilikaa ja salviaa
1 valkosipulinkynsi
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
suolaa, pippuria
50 g raastettua parmesaania tai pecorinojuustoa
Valmistusohjeet
Ruodi kaali ja höyrytä sitä muutaman minuutin ajan. Valuta ja kuivaa lehdet.
Paahda pähkinöitä vähän kuivalla pannulla.
Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta. Sekoita pesto keitetyn pastan joukkoon.
Voit lisätä vähän pastan keitinvettä peston joukkoon tarjoiluvaiheessa, niin saat kastikkeesta juoksevampaa.
Paahda pähkinöitä vähän kuivalla pannulla.
Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta. Sekoita pesto keitetyn pastan joukkoon.
Voit lisätä vähän pastan keitinvettä peston joukkoon tarjoiluvaiheessa, niin saat kastikkeesta juoksevampaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti