KYSSÄKAALI / KAALIRAPI (Brassica oleracea var.
gongylodes)
Kyssäkaali eli kaalirapi on kehittynyt villistä kaalista. Lajina se on melko
nuori. Se on syntynyt 1500-luvulla Luoteis-Euroopassa. (lähde:kotimaiset kasvikset.fi)
Kyssäkaali on halpaa ja hyvää kotimaista syysruokaa. Maultaan kyssäkaali
on mieto ja sopii sellaisenaan kypsentämättä esimerkiksi lisäkeraasteeksi. Tavallisesta kyssäkaalista on jalostettu kookkaampi jättikyssäkaali.
Se voi kasvaa jopa 1,5 kilon painoisksi. Jättikyssäkaali on maultaan miedompi ja
mehukkaampi kuin tavallinen pieni kyssäkaali. Raaste kannattaa tehdä tästä mehukkaammasta kyssäkaalista, jolloin raaste lähes valuu nestettä.
Kyssäkaalia käytetään lantun tai nauriin tavoin.
Kyssäkaalikuutiot sopivat hyvin lisäkkeeksi
juustotarjottimelle. Kyssäkaalia voi myös keittää aterian lisäkkeeksi tai
käyttää lämpimiin ruokiin. Se sopii hyvin keittoihin, patoihin ja muhennoksiin. Ei muuta kuin kokeilemaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti