torstai 22. toukokuuta 2014

Marjahyytelö -myös vegaaneille

Tyttäreni toivoi syntymäpäiväjuhliinsa hyytelökakkua. Sellaiseen hän ihastu Kanarian lomalla muutama vuosi sitten. Yritin sitten etsiä ohjetta hyytelöille. Yksi synttärivieraista on kasvissyöjä, joten hyytelökakussa pitää käyttää silloin Vegegeliä. Se on kasvipohjainen vaihtoehto eläinperäiselle liivatteelle. Oli ihan helppo käyttää joten taidan ostaa sitä jatkossakin. Kopioin reseptin tähän Dr. Oetkerin resepteistä. Sivuilla on paljon muitakin reseptejä, jos vaikka on keväällä juhlia tiedossa.
 
Nykyään on hyvin yleistä, että jo lapsilla on jokin ruokavalio. Ja allergioitahan kysellään jokaisessa synttärikutsussa ainakin mitä meille tulee. Meidän synttärivieraiden allergiadieettien joukossa on myös gluteeniton ruokavalio ja laktoositon. Eri vuosina olen keksinyt eri vaihtoehtoja, että jokaiselle olisi riittävästi vaihtoehtoja. Olen tehnyt niin, että kaikki ruoat eivät ole aina kaikille, mutta kerran kaikki saivat syödä gluteenitonta kermakakkua, jonka päällä oli vain gluteenittomia karkkeja (vaahtokarkkeja). Yksi gluteiiniton suklaa on niin hyvää, että ostin sitä jo valmiiksi, mutta olekin syönyt sen pian itse. Ne ovat tummia minttusuklaanappeja joita tekee  Dammenberg Tampereella. Ne ovat myös pähkinättömiä, kananmunattomia ja maidottomia.
 
mansikkasosetta ja vegegelin lämmitystä

Marjahyytelö

 

  • 750 g sekoitus pakastemarjota esim. mansikoita, vadelmia, punaherukoita ja lisäksi muutamia koristeeksi hyytelön päälle
  • 1 ¼ dl sokeria
  • 2 pussia Dr. Oetker Vegegeliä
  • 4,5 dl omenatuoremehua
  1. Soseuta marjat sokerin kanssa tehosekoittimella. Siivilöi siivilällä siementen poistamiseksi.
  2. Sirottele vegegel kylmään omenamehuun kattilassa ja kuumenna sekoittaen kunnes vegegel on kokonaan sekoittunut ja nesteestä tullut paksua.
  3. Lisää hedelmäsose ja uudelleen lämmitä melkein kiehuvaksi.
  4. Kauho tai kaada metalli- tai muovimuotteihin. Jäähdytä ja laita kylmenemään jääkaappiin vähintään tunniksi kunnes hyytelö on kiinteää tai yön yli.
  5. Tarjoilua varten ota kulhoon kuumaa vettä. Dippaa hyytelömuotit veteen noin 2-3 sekunniksi.
  6. Kumoa valmiit hyytelöt tarjoilualustoille.
  7. Vältä pitämästä hyytelömuotteja kuumassa vedessä liian pitkään tai hyytelöt alkavat pehmetä.'
  8. Tarjoa marjoilla koristeltuna.
Vinkki: Hyytelöä tulee noin 1,2 l eli noin 2 dl kuudelle hengelle. Jos käytät pienempiä muovivuokia, niin voit tehdä 8-10 hyytelöä.

                         
 
marjasose on lisätty omenamehu-vegegel sekoitukseen

 
 
Laitoin hyytelön isoon vuokaan. Teimme kakkumuotissa testimielessä ja hyvin siinä onnistui. Vuoasta irrottamista koitin ensin kuumaan kastelemalla, mutta lopulta irrotin sisä- ja ulkoreunoista veitsellä ja ihan siististi lähti vaikka läsähtikin sitten vauhdilla lautaselle. Ihanaa kesätarjottavaa. Omat vanhempanikin söivät jäätelön kanssa innoissaan auringonpaisteessa. Tein kakun vain mansikoista ja vanhemmat tykkäsivät. Tyttö oli kuitenkin sitä mieltä Kanarian tyylinen hyytelö, jossa ei ollut marjoja oli vieläkin parempi...niin varmasti ja makeampi..


hyvää sellaisenaan tai jäätelön kaverina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti