lauantai 7. kesäkuuta 2014

juhliin monenlaista tarjottavaa

Meillä on tässä loppukeväästä/alkukesästä ollut juhlimista. Lapset ja nuoret tykkäävät aina pizzasta, joten tein pannupizzoja. Niistä saa myös helposti kasvisvaihtoehdon. Pieniin pizzoihin sopii ainakin seuraava ohje:
 
PYÖREÄT PIKKUPIZZAT
 
3dl vettä
3tl kuivahiivaa
1tl suolaa
n. 7dl jauhoja esim. durumvehnäjauhoja
4rkl. öljyä
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen lämpimän veden joukkoon. Alusta taikina ja lisää lopuksi öljy. Anna kohota. Leivo pyöreitä pieniä pizzoja ja kohota hieman. Täytä tomaattikastikkeella ja haluamillasi täytteillä ja paista 225-250 n. 10min.
 
 

tomaattikastike syntyy öljyssä kuullotetusta valkosipulista ja tomaattisoseesta n.20min keittäen


MANSIKKAJÄÄTELÖKAKKU

Tyttäreni halusi syntymäpäiväksi jäätelökakun. Ei mitään valmista vaan itse tehdyn. En ollut aikaisemmin sellaista kokeillut. Tyttö kertoi, että on nähnyt sellaisen tehtävän ihan jäätelöpaketeista muotoilemalla. Vuorasin irtopohjakakkuvuoan kelmulla ja annoin jäätelöiden sulaa ehkä 5 minuuttia pöydällä. Sitten vain kippasin jäätelöt vuokaan ja painelin jäätelön tiukasti reunoja myöden. Valitsin mansikka- ja vaniljajäätelöitä joista lapset kovasti tykkäsivät. Laktoosittomien jäätelöiden valikoima on vähän heikompi, kuin tavallisten joten mansikka vaikutti parhaalta kaikille sopivaksi mauksi. Kakku vaan sitten takaisin pakastimeen ja pöytään juuri ennen tarjoilua. Hyvin lähti vuoasta irti ja oli heti hyvin leikattavaa. Ehdin vielä päällystää kakun kermakerroksella, jolloin se näytti ihan tavalliselta kakulta..no koristeiden asetteluun ei kannata kauaa tuhlata ettei kakku sula.
Viereen tein jäätelöbaarin josta löytyi nugatmurketta, kinuskikastiketta, suklaakastiketta, nomparelleja ja karkkeja. Keksitikutkin olisivat sopineet.


 
 
SITRUUNA-VALKOSUKLAA TÄYTEKAKKU
 
Tavallinen täytekakku on tietysti myös helppo tarjottava. Päälle askarreltiin marsipaanista kukkia. Lapsetkin osasivat niitä tehdä, joten kalliita valmiita koristeita ei kannata ostaa.
Hyvä ja raikas kesäkakuntäyte tuli levittämällä väleihin lemoncurdia ja valkosuklaataytettä.
 
valkosuklaatäyte
2dl vispikermaa
100g vanilijarahkavalmistetta
1 levy Pandan valkosuklaata (130g)
Sulata suklaa mikrossa. Vatkaa kerma. Sekoita rahka kerman joukkoon. Lisää suklaa lopuksi hyvin sekoittaen.

SACHER-LEIVOKSET n18kpl.

Olen jo lapsena tehnyt ensimmäiset Sacher kakkuni, koska ne ovat niin ihanan makuisia. Nyt tein leivoksia, jotka tulevat paljon kakkua nopeammin ja ovat halvempia, koska niihin käytetään kaakaojauhetta

200g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta (tummaa sokeritonta esim. Pirkka luomu)
2tl leivinjauhetta
2tl vaniliinisokeria
1dl vahvaa kahvia

täyte aprikoosihilloa

kuorrutus:
50g voita
1/2 dl kahvia
225g (1pkt) tomusokeria
3rkl kaakaojauhetta (tummaa)
2tl vaniliinisokeria
Vatkaa munat ja sokeri vahhdoksi. Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet. Lisää jauhoseos, sulatettu rasva ja kahvi vuorotellen taikinaa. Levitä taikina uunipellille ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Leikkaa levy jäähtyneenä kahteen osaan. Kostuta levyt esim. mehulla ja levitä toiselle levylle reilusti aprikoosihilloa. Nosta levyt päällekkäin. Sulata rasva ja lisää siihen kahvi. Sekoita joukkoon kuivat aineet tasaiseksi massaksi ja levitä heti kuorrutteeksi kakun päälle. Leikkaa neliöiksi ja koristele mielesi mukaan.

 
 
 

LOHIPIIRAKKA


 Tämä venäläistyyppinen piiras on ihanaa, mutta vaatii melko paljon aikaa, koska taikina olisi hyvä tehdä vaikkapa edellisenä päivänä, ettei tartu pahasti kaulittaessa. Tosin taikina on helppo tehdä.

250g margariinia
200g maitorahkaa
4dl vehnäjauhoja


täyte:
1 1/2 dl rakaa puuroriisiä
5dl vettä
1/2 kalaliemikuutio
5 kananmunaa
1 nippu tilliä
450g graavilohisiivuja (tai kylmäsavu)
valkopippuria ja suolaa
voiteluun kananmunaa




Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan rahka ja jauhot. Älä vaivaa. Anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään tai muutama tunti.

Keitä puuroriisi kalaliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kananmunat koviksi. Kuori ja viipaloi. Hienonna tilli.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli levyiksi. Toinen levy saa olla hieman pienempi. Levitä toiselle levylle puolet riisistä, puolet lohiviipaleista, tilliä ja kananmunaviipaleet. Toista toinen kerros. Mausta valkopippurilla ja suolalla.

Nosta pienempi levy päälle ja käännä alemman levyn reunat kannen päälle ja sulje haarukalla painellen tiukasti. Voitele munalla ja pistele muutamia höyryreikiä kanteen.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, vahdi ettei pinta pala.


SAVUPORO-RUISPIIRASET
Nämä ovat helppoja ja nopeita tehdä, koska taikina on valmista ruistaikinaa pakastekaapista. Käytin savupororouhetta (halvempaa kuin savuporoleikkele), joka on aika suolaista joten vähemmänkin riittää kuin mitä tähän ohjeeseen laitetaan.

16 kpl.
1 pkt.valmista Myllyn Paras ruistaikinaa
täyte
200g savuporoleikkelettä suikaleina
2dl sipulia varsineen
200g parmesanjuustoraastetta
2 munaa
1tlk kermaviiliä
1tl kirveliä
1/2 tl mustapippuria
 
Sulata taikina pöydällä. Sekoita täyteainekset. Jaa yksi taikinalevy kahdeksaan osaan. Vuoraa taikinalla foliovuokia 16 kpl. Kaada täyte piirasvuokiin taikinan päälle ja paista 225 asteessa keskitasolla n. 15min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti