maanantai 30. kesäkuuta 2014

Miksi vihreä tee on niin terveellistä

Kesäsää on ollut kuin syksyllä ja siksipä aloinkin hellejuomien sijasta kaivata vihreää teetä. Pidän eniten yrttiteelajeista, jotka ovat hyvänmakuisia. Toisaalta teetä ei niinkään maisteta, vaan tuoksut aistitaan makuina. Vihreä tee on kuitenkin se teelaatujen terveellisin vaihtoehto, vaikka onkin kitkerän makuista. Maku johtuu kuitenkin sen terveysvaikutuksista ja siksipä viisaat itämaat Kiinassa ja Japanissa ovat juoneet sitä päivittäin jo jopa 7000 vuotta. Itämaissa ollaan vieläkin länsimaita enemmän tietoisia kasvien terveysvaikutuksista, eikä rynnätä heti apteekkiin vitamiineja ostamaan. Kiinalaiset juovat teetä ruoan kanssa pienistä kupeista. Saimme kiinalaiselta työkaverilta kiinalaista teetä, jonka maku on mukavasti pehmeämpi, kuin kaapissa jo olleen vihreän teen maku. Kannattaa siis maistaa joskus vähän hienompaakin teelaatua.



VIHREÄ TEE

Vihreä tee on hapettamaton teelajike, joka on lämpökäsitelty joko japanilaisittain höyryttämällä tai kiinalaisittain kuumissa pannuissa. Tämä vihreä eliksiiri tunnetaan terveysjuomana. Vihreällä teellä on monia hyödyllisiä terveysvaikutuksia: sen on esimerkiksi todistettu edistävän aineenvaihduntaa, auttavan painonpudotuksessa ja alentavan kolesterolia. Kiinassa ja Japanissa juodaan vihreää teetä enemmän kuin mitään muuta teelaatua. Vihreä tee on tärkeä hauduttaa matalammassa lämpötilassa (70 - 80 celc) kuin musta tee, muutoin se kitkeröityy.(teekauppa.fi)

Tee valmistetaan teepensaan nuorista versoista. Kaikki kolme teen päätyyppiä- vihreä, musta ja oolong- valmistetaan samasta teepensaasta, mutta eri teelaatujen valmistuksessa teelehdet käsitellään eri tavalla. Esimerkiksi vihreä ja musta tee ovat kemialliselta koostumukseltaan täysin erilaisia. Vihreän teen valmistuksessa vastapoimitut lehdet paahdetaan nopeasti höyryssä, jolloin entsyymitoiminta pysähtyy, jolloin alkuperäinen väri säilyy.
Vihreä tee muodostuu useasta sadasta biomolekyylistä, jotka antavat juomalle sen maun, tuoksun ja limakalvoja supistavan vaikutuksen. Teelehtien painosta suurin osa on polyfenoleihin kuuluvia katekiineja, joita pidetään syöpää ehkäisevinä.
Teetä täytyy myös hauduttaa tarpeeksi kauan, jotta katekiinia irtoaa riittävästi. Alle viiden minuutin haudutuksessa irtoaa vain n. 20 prosenttia katekiineista siitä määrästä jonka kymmenen minuutin haudutus irrottaa. Tällöin saavutetaan maksimaalinen terveysteho.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti