maanantai 10. helmikuuta 2014

kauppakassissa:luistimet kirpputorilta

KAUNOLUISTIMET

Kouluikäiset tyttöni harrastavat kilpaluistelua. Myös koulussa luistellaan. Olen yrittänyt löytää aina kaunoluistimet ulkojäille, koska taitoluistimet ovat kalliita ja terät kuluvat ja saavat kolhuja ulkojäillä. Jokainen teroituskerta maksaa. Esimerkiksi meidän käyttämässä paikassa taitoluistinten erikoisteroitus maksaa 14 euroa kerralta. Terä teroitetaan eri malliseksi kuin tavallisessa teroituksessa jonka hinta n. 6 €. Kaksia luistimia kun teroituttaa, niin hintaa kertyy vuodessa aika mukavasti. Teroittaminen on ajankohtaista viimeistään silloin, kun luistimet alkavat luistaa alta pois. Taitoluistimia teroitetaan tietysti vielä useammin ja tuntuman saa myös sormilla.

Hyvien kaunoluistimien löytäminen ei vain olekaan itsestäänselvyys. Löysin juuri hyvät luistimet kirpputorilta. Uudet luistimet ovat yleensä tekonahkaa, joka on jäykkä ja huonosti kestävä. Nauhojen sitominen on usein hankalaa väärän pituisten nauhojen ja riittämättömien rei´ityksien vuoksi, kenkää ei saa aina riittävän tukevasti sidottua. Luistimen pitäisi olla nilkan kohdalta ja yläosasta tukevasti sidottu, kuitenkin yläosasta täytyy mahtua yksi sormi luistimen alle, jotta kyykistyminen onnistuu. Osa luistimista taas vaikuttaa enemmänkin hiihtomonoilta, joissa jalka heiluu eikä tottele liikettä.
Tässä löytämäni nahkainen kaunoluistin 4€, sisällä karvavuori, joka on lähes välttämätön ulkojäällä. Luistimen kärki ei myöskään saa olla liian kapea, ettei jalkoja palele tai paina. Näillä luistimilla ei voi oppia kuin helpoimman valssihypyn (tarvitaan enemmän piikkejä) ja seisoma- ja kahden jalan piruetin. Ovat kuitenkin pehmeät ja riittävät hyvin ulkojäille vaativammallekin käyttäjälle.


Luistelijatyttöjen vinkit:

Älä kierrä nauhaa luistimen ympäri
Muista teroittaa,
Käytä aina suojia kävellessä ja pusseja kun luistimet laukussa
Kuivaa terät aina huolella heti luistelun jälkeen ja anna kuivua sisällä (ruostuvat nopeasti)

TAITOLUISTIMET

Taitoluistimissa on kaksi piikkiä enemmän,
kuin kaunoluistimissa ja ne ovat tukevammat ja
jäykemmät, kuin kaunoluistimet.
Sellaiset kannattaa ostaa käytettynä, jos lapsi siirtyy
luistelukoulusta eteenpäin, tai haluat aloittaa aikuisena
taitoluistelun. Uutena luistimet ovat hyvin jäykät ja
kestää aikansa että ne muotoutuvat ja pehmenevät.
Kauemmin luistelleet ja ammattilaiset ostavat sitten jo uusia luistimia ja jopa kenkä ja oikeanlainen terä valitaan erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti