keskiviikko 5. helmikuuta 2014

kauppakassissa: hedelmiä

LAIVAT ON LASTATTU HEDELMILLÄ

Hedelmät ovat parhaimmillaan talvella. Ja kesällä saa jo suomesta niin hyviä marjoja ja omiakin hedelmiä, ettei ulkomaalaisia kannata enää ostaakaan. Mutta nyt ulkomailta ihania hedelmiä tuodaan laivalasteittain. Ja hintakin on sopiva. Ilmastonkin kannalta laivarahtikuljetus on hyvä asia. Hedelmät kestävät hyvin merimatkat kauempaakin maailmasta. Ukkini oli laivassa töissä sähköttäjänä 40-luvulla ja he seilasivat kaukana Etelä-Amerikassakin saakka. Brasiliasta ukki otti mukaan tertullisen banaaneja laivamatkaksi takaisin Eurooppaan. Tuohon aikaan laivat vain kulkivat niin hitaasti, että ukki kertoi syötyään päivästä toiseen banaaneja niiden maistuneen lopuksi jo saippualta.
Onneksi meillä valikoima on joka marketissa suuri. Aloin jossain vaiheessa elämääni syömään hedelmiä joka ikisenä aamuna (no ehkä pari jäänyt välistä). Siihen loppui flunssien jatkumo, joka minulla nuoruudessani on ollut. Ainakin uskon hedelmillä olleen suotuisa vaikutus tähän. Olen aina syönyt paljon kasviksia, mutta joka-aamuinen hedelmäannos varmistaa jo osan vitamiineista, ja koska ne syödään aina raakoina on vitamiinit varmasti tallella.

OMENA

Jos kaikki yli viisikymppiset britit söisivät omenan päivässä, sydänkuolleisuus laskisi lähes yhtä paljon kuin statiineilla, osoittaa tuore tutkimus. lähde: Helsingin sanomat

Taitaa tuokin pitää paikkansa. Statiinit ovat siis kolesterolilääkkeitä. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ilmavaivat, suoliston toiminnan häiriöt ja päänsärky. Statiinit aiheuttavat vähemmistölle käyttäjistä myös lihasvaivoja. Silloin kun niitä esiintyy, tyypillisiä ovat kipu, jäykkyys ja mahdollisesti heikkous isoissa lihaksissa. Omenasta on siis sama hyöty kuin kolesterolilääkkeistä, mutta siitä ei ole haittavaikutuksia. Tietenkään käyttöön määrättyjä kolesterolilääkkeitä ei pidä lopettaa, mutta jos sellaisia ei vielä joudu käyttämään niin omenansyönti kannattaa aloitta heti.

Ukkini söi joka ikinen aamu omenaa. Muistan kun aamupalapöydässä hän leikkasi hitaasti omenan puoliksi ja askarteli sitten sen kanssa tuokion jos toisenkin. Aamupalat kestivät jo muutenkin lapsen näkökulmasta turhauttavan kauan ja mokoma omenan kanssa askartelu vei vielä lisää aikaa. Onneksi ukki kertoili juttuja esimerkiksi kaukaisista maista merimatkoiltaan, joten aika kului rattoisammin, vaikka oma aamupala olikin jo hotkaistu aikoja sitten. Ukki eli 98- vuotiaaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti