tiistai 11. maaliskuuta 2014

täysjyvää ja kuituja

Kauraisesta sämpyläjauhosta saa kuituista leipää ja oikeasti ihan nopeasti ja helposti. Taikinan sekoittamiseen (ja tavaroiden keräämiseen) menee ehkä  viisi minuuttia. Sitten taikina kohoaa puoli tuntia. Taas viisi minuuttia leipomista ja puoli tuntia kohottamista jonka jälkeen paistamiseen menee 15minuuttia. Tietysti jos leipoo koko pakastimen täyteen aikaa saa enemmänkin kulumaan. Tuore vastapaistettu leipä on kuitenkin niin hyvää, että kerralla menee jo kokonainen leipä.

Kuidut auttavat suolen toiminnassa. Täysjyvätuotteet vähentävät sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen sairastumisen riskiä. Kun leipoo aina joskus itse tietää ainakin just eikä melkein mitä leipä sisältää.

Tässä hyvä ohje Sunnuntai kaurainen sämpyläjauho pussista:

KAURAINEN CIABATTA
3dl vettä
1rkl. siirappia
1/2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
6-7 dl jauhoja (kaurainen sämpyläjauho)
100g margariinia

Sekoita 42 asteiseen veteen siirappi ja suola. Kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Sekoita mukaan jauhoja vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa margariini. Kohota 30minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa pois ilmakuplat ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli 20 x 30cm levyksi ja ripottele päälle oreganoa (tai esim. sinihomejuustoa). Taita levyt kahtia pidemmältä sivulta niin että 1/3 alemmasta levystä jää näkyviin.


Kohota liinan alla 30minuuttia. Lämmitä uuni 225 asteiseksi. Voitele kohonneet leivät vedellä.


 
 Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
kaurainen ciabatta


1 kommentti:

  1. Moi! Lisäsin blogisi listaani, kun aihepiiri kiinnostaa minuakin. En vain itse aina muista tehdä terveellisiä valintoja ruuan suhteen, joten blogitekstisi toimivat muistutuksena minullekin :D Leipää kyllä leivon aina välillä, joten kiitos tällaisesta ohjeesta!

    VastaaPoista