keskiviikko 15. lokakuuta 2014

kauden kotimaiset kasvikset:kyssäkaali

KYSSÄKAALI / KAALIRAPI (Brassica oleracea  var. gongylodes)

Kyssäkaali eli kaalirapi on kehittynyt villistä kaalista. Lajina se on melko nuori. Se on syntynyt 1500-luvulla Luoteis-Euroopassa. (lähde:kotimaiset kasvikset.fi)


Kyssäkaali on halpaa ja hyvää kotimaista syysruokaa. Maultaan kyssäkaali on mieto ja sopii sellaisenaan kypsentämättä esimerkiksi lisäkeraasteeksi. Tavallisesta kyssäkaalista on jalostettu kookkaampi jättikyssäkaali. Se voi kasvaa jopa 1,5 kilon painoisksi. Jättikyssäkaali on maultaan miedompi ja mehukkaampi kuin tavallinen pieni kyssäkaali. Raaste kannattaa tehdä tästä mehukkaammasta kyssäkaalista, jolloin raaste lähes valuu nestettä.

Kyssäkaalia käytetään lantun tai nauriin tavoin. Kyssäkaalikuutiot sopivat hyvin lisäkkeeksi juustotarjottimelle. Kyssäkaalia voi myös keittää aterian lisäkkeeksi tai käyttää lämpimiin ruokiin. Se sopii hyvin keittoihin, patoihin ja muhennoksiin. Ei muuta kuin kokeilemaan.

tiistai 14. lokakuuta 2014

pakkaamisvinkit lomamatkalle

Oletko lähdössä matkalle ja pakkaamisen tressi uhkaa pilata koko ihanan lomaodotuksen. Tässä vinkkejäni matkalaukun täyttämiseksi.

1. Älä ota mukaan kaikkia tämän hetken lempivaatteitasi vain laskemalla yläosia ja alaosia mukaan. Suunnittele joka päivälle kokonaisuus, jonka uskot sopivan matkasuunnitelmiisi. Tarvittaessa mieti useampi asukokonaisuus, jos vaikka tarvitsen virallisemman ja rennomman asun samana päivänä. Suunnittele asu kenkiä, vöitä ja iltalaukkuja myöten. Samaa hametta tai housuja voi tietysti käyttää usean yläosan kanssa, mutta varaudu myös sotkeentumisen ja kastumisen (sadekelit, laskettelu, hiihto) riskiin, joten yksillä housuilla ei kannata lähteä, jos ei ole heti  innokas ostoksille.
Senkään varaan ei kannata laskea, että kohteesta löytyisi mieleinen vaate. Barcelonastakin kuvittelin löytyvän helpolla kesämekkoja ja laskin sen varaan. Lopulta aikaa kului mokoman  mekon etsintään enemmän kuin olin ajatellut, koska suuri osa mekoista oli huonolaatuisia hiostavia kankaita tai minulle väärän mallisia.

2. Asut kannattaa suunnitella kohteen mukaan ja tekemisten mukaan. Mökille ja lapin lomalle tarvitaan erilaiset vaatteet, kuin kylpylälomalle tai rantalomalle. Selvitä jo etukäteen kuntosalit ja uima-altaat ja muut kiinnostavat tekemiset. Kreetalla hotellissa tuli ihan yllätyksenä ilmainen jumppatunti, jonne sitten menin rantalomavaatteissa paljain jaloin. Voin kertoa, että urheiluliivit on mukavammat kuin bikiniyläosat hoovereita ja x- hyppyjä tehdessä.

3. Ota aina lämmintä mukaan. Kerran Kanarian matkalla talvella oli iltaisin niin kylmä, ettei suunnittelemani hepeneet riittäneet jokailtaiselle buffetillalliselle, koska ovet olivat ulos auki. Jouduin pukemaan kesämekkojen päälle aina jonkun villapaidan tai nahkatakin. Kaupoissakaan ei ollut lämmintä vaatetta, vaan kesärimpsuja kaupasta toiseen.

4. Jos lennät lomalle lentokoneella, pue tilaa vievät vaatteet ja kengät päälle koneeseen. Lentokoneessa on muutenkin niin kylmä ilmastointi ettei haittaa vaikka päällä olisi parikin takkia. Helpompi ne on riisua, kuin palella. Älä ota kaikkea mahdollista kosmetiikkaa mukaasi, vaan mieti miten pärjäisit vähemmälläkin. Panosta mieluummin hyvään lääke ja rakkolaastarivalikoimaan. Luistelussa käytettäviä säärisuoja"läskejä" (taitoluistelukaupoista) voi käyttää esim. laskettelumonojen kanssa, jos pelkää hiertymistä.




5.Ota mukaan rypistymättömiä-, valmiiksi silitettyjä vaatteita tai matkasilitysrauta, jos et vietä lomaasi mökillä... Pakkaa kaikki huolellisesti, etteivät ne rypisty laukussa. Painavat kengät ja pussukat alle ja päällimmäiset isolle rullalle.

6. Älä ota mukaan vaatteita tai kenkiä, joita et ole kotonakaan vielä tai enää käyttänyt. Turhaan pilaat kalliin matkan epämukavilla vaatteilla hienostellessa.

tiistai 7. lokakuuta 2014

Terveyttä kaaleista

Nyt syksyllä kannattaa kauppakassiin heittää kaaleja. Suomalaista, terveellistä, halpaa ja kevyttä. Malta vielä mielesi kaupassa äläkä valitse kaukaa tuotuja vihanneksia, kun on omiakin on vielä tarjolla. Vaatii vain hiukan vaivaa tutkia missä vihannekset on kasvatettu.
 
Terveysvaikutukset
Reilun sadan gramman keräkaalilohkosta saa C-vitamiinia saman verran kuin appelsiinista. Vitamiineista kaalit sisältävät lisäksi K-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja B-ryhmän vitamiinia foolihappoa. Kivennäisaineista kannattaa huomata kaalien kalsium, mutta jonkin verran löytyy myös mangaania, seleeniä ja rautaa.

Eli kun syöt kaalia et tarvitse kalsiumin lähteeksi niin paljon maitoa, josta olen aiemmin blogissani kertonut jutussa hyvä paha maito.
Kaalit suojelevat elimistöä sisältämiensä flavonoidien ansiosta. Kaaleissa on esimerkiksi silmien terveyteen vaikuttavaa luteiinia. Kaikissa kaaleissa on rikkipitoisia, vesiliukoisia glukosinolaatteja, jotka hajoavat solujen rikkoutuessa mm. isotiosyanaateiksi. Niiden arvellaan auttavan syöpäsairauksien ehkäisyssä ja lisäävän elimistön vastustuskykyä.

Parsakaali
Parsakaalin glukosinolaattien hajoamistuotteet ovat tutkitusti syöpää ehkäiseviä.
Parsakaalia on nyt runsaasti tarjolla Suomessa kasvatettuna (eli ekologisempaa kuin tuodut kasvikset). Sitä saa usein vielä paikallisena tuotteena.

Lehtikaali
Vanha kansa tuntee lehtikaalin, mutta välillä se on ollut pitkään unohduksissa.
Lehtikaali on suomalaista superruokaa: sen C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea, ja se sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa.
lehtikaali


Hienonnettu lehtikaali sopii persiljan tavoin ruokaan kuin ruokaan. Lehtikaali maistuu sosekeittona, kaalipiirakan täytteenä.
Karkean lehtiruodin saa leikattua helposti irti veitsellä, kun taittaa lehden ”kiinni”. Ruodin voi halutessaan kypsentää ja syödä, mutta se vaatii pitemmän kypsennysajan kuin itse lehtiosa.
Lehtikaalille riittää nopea höyrytys tai keittäminen, jonka jälkeen se sopii esimerkiksi pastan sekaan parmesaanin ja pinjansiementen kera. Lehtikaalista voi tehdä myös peston, jolloin rakenteesta tulee tehosekoittimessa hienompi.

lehtikaali sopii esimerkiksi pastan sekaan
 LEHTIKAALIPESTO

6 lehteä lehtikaalia
2 dl saksanpähkinöitä tai manteleita
nippu tuoreita yrttejä esim. basilikaa ja salviaa
1 valkosipulinkynsi
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
suolaa, pippuria        
50 g raastettua parmesaania tai pecorinojuustoa         

Valmistusohjeet


Ruodi kaali ja höyrytä sitä muutaman minuutin ajan. Valuta ja kuivaa lehdet.

Paahda pähkinöitä vähän kuivalla pannulla.

Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta. Sekoita pesto keitetyn pastan joukkoon.

Voit lisätä vähän pastan keitinvettä peston joukkoon tarjoiluvaiheessa, niin saat kastikkeesta juoksevampaa.


maanantai 22. syyskuuta 2014

omenakompotti ja mascarponevaahto

Tässä on yksi parhaista omenaresepteistäni ja makeannälän iskiessä tämä valmistuu nopeasti.
n.4henk.

4-5 omenaa
1 1/2 dl sokeria
1 kanelitanko
peukalon kokoinen pala inkivääriä
2 dl vettä

100g mascarponejuustoa
1tl vaniljasokeria 1tl sokeria (sekoitetaan mascarponejuustoon)

-Laita vesi kattilaa, lisää sokeri, kanelitanko ja inkivääri (kuori ja paloittele ihan pieniksi paloiksi).
-Kuumenna kiehuvaksi ja keittele matalalla lämmöllä 10min.
-Kuori omenat(poista siemenkodat) ja paloittele neljään osaan
-Lisää omenat kattilaan ja keitä pehmeiksi miedolla lämmöllä (hajoavat helposti, varo ettei soseudu)
-Ota kypsät omenat pois liemestä ja keitä liemi kokoon kovalla lämmöllä lähes siirappimaiseksi. Jäähdytä.
-Vaahdota mascarpone ja sokerit
Laita annoskulhoihin ensin omenoita sitten lientä ja päälle mascarponejuustovaahto






 .

torstai 11. syyskuuta 2014

kallis(arvoinen) ruokamme


Kun itse kokeilee viljellä jotain siemenistä, näkee kuinka paljon aikaa, vaivaa, vettä ja ravinteita kaikki kasvattaminen tarvitsee. Ei kasva vilja ihan minuutissa niin kuin Hay Dayssa (maanviljelyspeli), jossa kaikki toimii vähän nopeutettuna. Lihan kasvattaminen kuluttaa vielä enemmän ympäristöä, kuin kasvikset. Vuodessa ruokaa kuitenkin heitetään jätteisiin (toivottavasti edes Biojätteisiin) 120-160 miljoonaa kiloa. Tästä määrästä lihaa, kalaa ja kananmunia on n. 11 milj. kiloa. Jos nyt vielä joku huono kasvis aina onkin kauppakassiin joutunut niin kyllä pitäisi miettiä tarkkaan mitä ja milloin aikoo liha- kalatuotteista tehdä ennen kuin ostaa niitä. Onhan se rahantuhlaustakin. Totta kai tekevälle sattuu ja ainahan pilaantumisuhassa olevaa ruokaa voi tehdä valmiiksi pakastimeen.
 
Jos taas ei oikein tiedä mitä tuotteesta voisi tehdä voi käydä vaikka saasyoda.fi/reseptihaku, jossa voi syöttää hakukenttään jääkaapista (tai kaupasta) löytämäsi tuotteen, ja palvelu hakee vaihtoehtoisia reseptejä. Kätevä myös kaupassa, jos ei ole montaa reseptiä omassa muistissa ja jos omistaa älykännykän (tai kantaa tietokonetta mukana). Kaupoille vinkiksi voisikin antaa, että hankkisivat päätteitä isoihin marketteihin, joista saisi reseptin heti tulostettua. Samasta palvelusta näkee kuinka kauan ruoka säilyy, ettei tule heitettyä ruokaa roskiin vain siksi ettei tiedä kuinka kauan mikäkin ruoka säilyy syömäkelpoisena.
 


omat tomaatit alkavat lopulta olemaan lähellä syömäkelpoista

 Ja muistetaan vielä suosia nyt omaa suomalaista syksyn satoa! Ja suomalaisia maitotuotteita!




keskiviikko 10. syyskuuta 2014

sukkavinkki pyykinpesijälle

 
Sukkien viikkaaminen on nykyään hieman helpompaa, kun ostin miehelle mustia sukkia, joiden sisällä on värikoodit. Värikoodi helpottaa tunnistamaan miehen mustat sukat minun mustista sukistani. Minun sukissani taas on kokomerkintä ja usein reuna kääntyy pesun aikana niin, että koko näkyy helpommin. Kun kaikki sukat ovat samanvärisiä ei ole väliä minkä sukan yhdistää toiseen mustaan, kun värit ja kokomerkinnät jäävät sisälle piiloon. Mustasukkaisena on muutekin helpompaa, kun mustat sopivat hienosti useimpiin housuihin.
 
 
 

maanantai 8. syyskuuta 2014

Ihana syksy

Syksy on aina ollut lempivuodenaikojani. Lapsena oli hauskaa hyppiä kavereiden kanssa viljakärryissä, kun kotini viereisellä pellolla puitiin viljaa. Kesä on kyllä kaikkein rakkain aika lämmön vuoksi, mutta syksy on kaunis ja sen sato on odottamisen arvoinen. Muistan kuinka lapsena juoksin serkun mummon omenatarhassa, josta aina saimme omenat. Vanhan maatalon syksy oli niin ihana ja omenia oli joka paikassa. Kotona niistä sitten tehtiin omenasosetta. Minulla ei ole harmikseni vieläkään omia omenapuita, mutta asun alueella, jossa on vanhojen talojen pihoissa paljon omenapuita. Tapana onkin, että ylimääräisiä omenoita laitetaan portille kenen tahansa otettaviksi. Myös lähellä olevan siirtolapuutarhan viljelijät lahjoittavat ylimääräiset omenat. Heillä on oikein laarit, joiden kautta lapset viime syksynä aina pyöräilivät ja toivat kotiin omenasaaliinsa.
Minulla onkin monta omenaohjetta, joista suosituimpia ovat kauraomenapaistokset ja omenapiirakat.
"omppupomppupaistos"

Minulla on kyllä luumupuu, mutta taaskaan siitä ei tullut satoa. Torilta sai kuitenkin suomalaisia makeita pikkuruisia luumuja. Ostin heti litran, joten osasta täytyi tehdä luumupiirakka. Toreilla kannattaakin vierailla tiuhaan, mutta hyvin satoa löytyy ainakin isoista marketeista, muistaa vain tarkistaa onko tuote suomalainen..ulkomaalaista kun ehtii sitten ostaa taas koko talven.


LUUMUPIIRAKKA

luumupiirakka

125g Flora leivontamargariinia
1dl    sokeria
3 kpl kananmunan keltuaista
4 dl   vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
3kpl kananmunan valkuaista

päälle: 12 kpl luumuja
             0,5 dl sokeria
             1 tl kanelia
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Vaahdota rasva ja sokeri. Vaahdota valkuaiset.
Lisää joukkoon keltuaiset, vehnäjauhoihin sekoitettu leivinjauhe sekä maito ja vaahdotetut valkuaiset.
Levitä taikina lastalla leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Lado viipaloidut luumut pohjan päälle ja paista 30-40 min. uunissa. Ripottele kypsän piirakan päälle sokeria ja kanelia tarjoa jäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

 
Syksyn kuuluu ihanat omenat, luumut, sipulit, porkkanat, punajuuret, kaalit ja salaatit. Metsät taas täyttyvät marjoista ja sienistä. Kävimme eilen vanhemman tyttären kanssa sienimetsällä. Heille on nyt koulussa opetettu sienten tunnistusta, joten oli hyvää harjoitusta etsiä sienikirjasta erilaisia sieniä. Suosittelenkin menemään metsään hyvällä säällä ihan retkeilykin vuoksi. Pehmeällä mättäällä on mukava istua metsän rauhassa hetken kaupungin melun ulkopuolella. Sieniä oli paljon ja eläimiäkin näkyi. Käärme säikäytti tytön.. no vähän äidinkin..ja ihmettelimme isoja koppakuoriaisia, perhosta ja lintuja. Harmiksemme vaan joku oli juuri tyhjentänyt kanttarellit ja herkkutatit ja löysimme vain pari lehmäntattia ja yhden pikkiriikkisen jäljelle jääneen kanttarellin. No mukavaa kuitenkin oli ja takaisin pyöräillessä näimme pariskunnan jolla oli valtava kori aivan täynnä sieniä. Joillakin oli ollut onnea matkassa.