torstai 11. syyskuuta 2014

kallis(arvoinen) ruokamme


Kun itse kokeilee viljellä jotain siemenistä, näkee kuinka paljon aikaa, vaivaa, vettä ja ravinteita kaikki kasvattaminen tarvitsee. Ei kasva vilja ihan minuutissa niin kuin Hay Dayssa (maanviljelyspeli), jossa kaikki toimii vähän nopeutettuna. Lihan kasvattaminen kuluttaa vielä enemmän ympäristöä, kuin kasvikset. Vuodessa ruokaa kuitenkin heitetään jätteisiin (toivottavasti edes Biojätteisiin) 120-160 miljoonaa kiloa. Tästä määrästä lihaa, kalaa ja kananmunia on n. 11 milj. kiloa. Jos nyt vielä joku huono kasvis aina onkin kauppakassiin joutunut niin kyllä pitäisi miettiä tarkkaan mitä ja milloin aikoo liha- kalatuotteista tehdä ennen kuin ostaa niitä. Onhan se rahantuhlaustakin. Totta kai tekevälle sattuu ja ainahan pilaantumisuhassa olevaa ruokaa voi tehdä valmiiksi pakastimeen.
 
Jos taas ei oikein tiedä mitä tuotteesta voisi tehdä voi käydä vaikka saasyoda.fi/reseptihaku, jossa voi syöttää hakukenttään jääkaapista (tai kaupasta) löytämäsi tuotteen, ja palvelu hakee vaihtoehtoisia reseptejä. Kätevä myös kaupassa, jos ei ole montaa reseptiä omassa muistissa ja jos omistaa älykännykän (tai kantaa tietokonetta mukana). Kaupoille vinkiksi voisikin antaa, että hankkisivat päätteitä isoihin marketteihin, joista saisi reseptin heti tulostettua. Samasta palvelusta näkee kuinka kauan ruoka säilyy, ettei tule heitettyä ruokaa roskiin vain siksi ettei tiedä kuinka kauan mikäkin ruoka säilyy syömäkelpoisena.
 


omat tomaatit alkavat lopulta olemaan lähellä syömäkelpoista

 Ja muistetaan vielä suosia nyt omaa suomalaista syksyn satoa! Ja suomalaisia maitotuotteita!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti