maanantai 8. syyskuuta 2014

Ihana syksy

Syksy on aina ollut lempivuodenaikojani. Lapsena oli hauskaa hyppiä kavereiden kanssa viljakärryissä, kun kotini viereisellä pellolla puitiin viljaa. Kesä on kyllä kaikkein rakkain aika lämmön vuoksi, mutta syksy on kaunis ja sen sato on odottamisen arvoinen. Muistan kuinka lapsena juoksin serkun mummon omenatarhassa, josta aina saimme omenat. Vanhan maatalon syksy oli niin ihana ja omenia oli joka paikassa. Kotona niistä sitten tehtiin omenasosetta. Minulla ei ole harmikseni vieläkään omia omenapuita, mutta asun alueella, jossa on vanhojen talojen pihoissa paljon omenapuita. Tapana onkin, että ylimääräisiä omenoita laitetaan portille kenen tahansa otettaviksi. Myös lähellä olevan siirtolapuutarhan viljelijät lahjoittavat ylimääräiset omenat. Heillä on oikein laarit, joiden kautta lapset viime syksynä aina pyöräilivät ja toivat kotiin omenasaaliinsa.
Minulla onkin monta omenaohjetta, joista suosituimpia ovat kauraomenapaistokset ja omenapiirakat.
"omppupomppupaistos"

Minulla on kyllä luumupuu, mutta taaskaan siitä ei tullut satoa. Torilta sai kuitenkin suomalaisia makeita pikkuruisia luumuja. Ostin heti litran, joten osasta täytyi tehdä luumupiirakka. Toreilla kannattaakin vierailla tiuhaan, mutta hyvin satoa löytyy ainakin isoista marketeista, muistaa vain tarkistaa onko tuote suomalainen..ulkomaalaista kun ehtii sitten ostaa taas koko talven.


LUUMUPIIRAKKA

luumupiirakka

125g Flora leivontamargariinia
1dl    sokeria
3 kpl kananmunan keltuaista
4 dl   vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
3kpl kananmunan valkuaista

päälle: 12 kpl luumuja
             0,5 dl sokeria
             1 tl kanelia
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Vaahdota rasva ja sokeri. Vaahdota valkuaiset.
Lisää joukkoon keltuaiset, vehnäjauhoihin sekoitettu leivinjauhe sekä maito ja vaahdotetut valkuaiset.
Levitä taikina lastalla leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Lado viipaloidut luumut pohjan päälle ja paista 30-40 min. uunissa. Ripottele kypsän piirakan päälle sokeria ja kanelia tarjoa jäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

 
Syksyn kuuluu ihanat omenat, luumut, sipulit, porkkanat, punajuuret, kaalit ja salaatit. Metsät taas täyttyvät marjoista ja sienistä. Kävimme eilen vanhemman tyttären kanssa sienimetsällä. Heille on nyt koulussa opetettu sienten tunnistusta, joten oli hyvää harjoitusta etsiä sienikirjasta erilaisia sieniä. Suosittelenkin menemään metsään hyvällä säällä ihan retkeilykin vuoksi. Pehmeällä mättäällä on mukava istua metsän rauhassa hetken kaupungin melun ulkopuolella. Sieniä oli paljon ja eläimiäkin näkyi. Käärme säikäytti tytön.. no vähän äidinkin..ja ihmettelimme isoja koppakuoriaisia, perhosta ja lintuja. Harmiksemme vaan joku oli juuri tyhjentänyt kanttarellit ja herkkutatit ja löysimme vain pari lehmäntattia ja yhden pikkiriikkisen jäljelle jääneen kanttarellin. No mukavaa kuitenkin oli ja takaisin pyöräillessä näimme pariskunnan jolla oli valtava kori aivan täynnä sieniä. Joillakin oli ollut onnea matkassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti