keskiviikko 27. elokuuta 2014

vaatekaapin syysuudistus ja valtakunnallinen siivouspäivä

Nyt on syksyn ja talven uudet mallistot houkuttelevina vaatekaupoissa ja silloin onkin hyvä aika kerätä kaapin kesävaatteet varastoon ja tuoda samalla talvivaatteet tilalle. Vien aina keväällä paksuimpia neuleita ja välikerrastoja pois kaappia tukkimasta. Uusi kaappijärjestykseni, josta aiemmin kerroinkin on ollut mahtava ja toiminut aivan yli odotusten. Kun suurin osa vaatteista roikkuu vaateripustimilla on siitä ollut vain hyötyä:

-vaatteita on helppo selailla kun niitä ei tarvitse taas viikata takaisin jos et päätynytkään siihen minkä jo kaapista vedit
-vaate tulee usein kuivattua vaateripustimella, jolloin pääset vähemmällä viikkailemisella
-vaate vaikuttaa arvokkaammalta ja hienommalta kuin kaatuilevista kasoista revityt

PUUTELISTA
Kun vaatekaappiin on tullut taas hieman tilaa onkin aika tehdä puutelista. Minulla on erään vaatekaapin ammattijärjestäjän lista vaatteista, joita toimivassa vaatekaapissa pitäisi olla ja rastitan siihen sitten mitä on tarvetta hankkia.  Siihen kuuluu:

-topit
-t-paidat (lyhyt- ja pitkähihaiset)
-housut
-farkut
-jakut
-neuletakit ja villapaidat
-mekot
-juhlavaatteet
-urheiluvaatteet ja olovaatteet
-alusvaatteet
-yöasut
-ulkovaatteet

Sitten onkin aika selailla muotilehtiä ja katsella ympärilleen etsien hyviä pukeutumisvinkkejä mielenkiintoisilta pukeutujilta. Kirjoitan usein jopa ylös uusia pukeutumisideoita, jotta muistaisin mitä olin pitänyt hyvänä ideana. Nyt oli esimerkiksi kiva idea pukea hame ja neulepusero paksujen sukkahousujen tai legginsien kanssa tai mekko pidemmän neuletakin kanssa. Suunnittelemalla mitä aikoo todella pukea päälleen välttää turhia heräteostoksia ja saa jo olemassa olevista vaatteista monta hyvää uutta asukokonaisuutta. Ja kun sitten on stressin partaalla kaupan suuren valikoiman keskellä osaa paremmin hakea oikeasti puuttuvia osasia. Ei ole mitään järkeä ostaa kaikkia muotivaatteita, mitä lehdet keksivät mainostaa, vaan valita niistä vain muutamia uusia malleja yhdistettäväksi omiin vanhoihin vaatteisiin, joista oma tyyli sitten rakentuu. Lapsillekin kannattaa ostaa suurin osa vaatteita ihan perusmallisia, jolloin ne voi sitten päivittää seuraavalle sisarukselle muutamalla uudella muodikkaammalla vaatteella.

MIHIN KAUPPAAN SEURAAVAKSI?
Olen huomannut, että kauppakassista ei useinkaan löydy sitä  mitä lähti kauppaan hakemaan, koska etsintä vain nyt on usein hidasta ja monimutkaista. Mukana kannattaa olla puutelista, jonka avulla kotiin tulee ehkä edes joku tarpeellisista vaatteista. Usein etsintää vaikeuttaa myös se että kun etsii mustaa villakangastakkia juuri tietyllä leikkauksella sitä ei tietenkään löydy, mutta kun etsiikin mahdollisimman hyvälaatuista villakangastakkia jossa on mahdollisimman paljon villaa (jotta sillä myös tarkenisi) onkin etsintä jo helpompaa. Takin pitäisi kuitenkin lähinnä lämmittää (ollen samalla tyylikäs) ja yllättäen joku muukin väri tai malli saattaa olla hyvä, kun sitä vain tulee kokeilleeksi. Esimerkiksi musta väri sopii hyvin harvoille suomalaisille ihonsävyille, sillä se heittää kasvoille vahvat tummat varjot. Lempivaatteeni ovat useammin mukavia ja käyttökelpoisia (lämpimiä) kuin älyttömistä tekokuiduista tehdyt paidat, joista olisi kaupoissa paljon valinnanvaraa. Toinen älytön idea on suomessa t- paitoja ja lyhythihaisia mekkoja sisältävät mallit, joilla kyllä Italiassa pärjäsi vielä pitkälle syksyyn.


Vaatteet nyt kuitenkin ovat kulutustavaraa ja huonokuntoisia tarpeettomia vaatteita on turha roikuttaa kaapissaan. Tietenkin kannattaa ostaa mahdollisimman laadukkaita vaatteita, mihin varat riittävät tai ostaa vaatteita kierrätettynä. Kuulemma vuosibudjetin teko vaatteille olisi hyvä tapa nähdä, että kalliiseenkin hyvään vaatteeseen voi olla varaa, jos ostaa suunnitelmallisesti.
Kirpputorejakin kannattaa kiertää varsinkin nyt syksyllä, kun monilta myyjiltä löytyy laadukkaita vaatteita kesän jäljiltä pieneksi jääneinä.
Keräsin itsekin tarpeettomat ja esimerkiksi lapsille pieneksi jääneet taas kirpputorimyyntiin. Tarkastin myös kenkien tilanteen ja vein kirpputorille myös kaikki varastossa syksyä odotelleet edellisen kirpputorimyynnistä jääneet vaatteet. Varasin saman pöydän, ettei kaikkea tarvitse aina merkata uudelleen.

30. elokuuta vietetään myös valtakunnallista siivouspäivää, jolloin ihmiset tulevat myymään pihoille tavaroitaan. Se onkin helpompaa, jos aikaa ja intoa ei tunnu löytyvän itsepalvelukirppiksen merkkauksiin. Siivouspäivään voi tutustua osoitteessa www.siivouspaiva.com sieltä löytyy sekä myyjille, että ostajille tietoa päivästä.
Samalla alkaa Yhteismaa ry:n vuosi ilman uusia vaatteita kampanja niille, jotka haluavat kokeilla radikaalisti ekologisempaa elämäntapaa.


Syksyllä on paras aika myydä myös lasten pieneksi jääneet urheiluvälineet. Me myymme omiamme urheiluseuran sivuilla ja esim. työkavereille (eniten tarjoavalle ;) esimerkiksi kaikkien koululaisten tarvitsemia hiihtosuksia ja -monoja.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti