torstai 21. elokuuta 2014

Täysjyväohra on suomalainen vastine riisille



 
Olimme viikonloppuna Hämeenlinnan keskiaikaisilla markkinoilla. Paljon oli kokemista ja näkemistä. Söimme sianlihaa joka oli vartaassa kypsytettyä ja monenlaisia makkaroita, perunoita, kaalia ja lanttua.
Ohraa on viljelty Suomessa kauan ja sitä syötiin tietysti myös keskiajalla. Onneksi nykyisin ohraa myydään myös nopeasti valmistettavana (8min.), jolloin sitä voi käyttää riisin tapaan lisäkkeenä tai risotoissa. Riisi onkin syrjäyttänyt ohran suomalaisesta ruokavaliosta vasta 50- luvulla. Ohra on kuitenkin lähellä tuotettuna ekologisempi vaihtoehto. Hiilijalanjälki on alle 200g 100g tuotetta kohden, joten ympäristövaikutus on vähäinen. Täysjyväohrassa on lisäksi runsaasti kuituja ja sen sisältämä beetaglukaani alentaa kolesterolia. Erittäin terveellinen vaihtoehto siis. Torino täysjyväohran kotisivuilla on useita ohjeita, joista voi aloittaa ohraruoanlaittokokeilunsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti