lauantai 29. maaliskuuta 2014

tomaatin ja chilin kasvatusta

 
Nyt kannattaa kylvää jotain. Tomaatti on niin hyvää omasta pihasta, että täytyy ainakin yrittää saada siemenet taimelle. Hätätilassa haen sitten taimet puutarhamyymälästä. Viime kesänä meillä oli myös chiliä, jota yritän myös kasvattaa. Ostin ihan kylvömultaa, kun kylvettävääkin oli vain kolme pussia. Multaa vielä jäikin, joten voisi kai hankkia vielä yrttipussejakin. Hätäisimmille viljelijöille sopii myös krassi, joka on niin niin hyvää ruisleivän päällä sulatejuuston kanssa. Se sopii myös keitettyjen kananmunien kanssa. Se kasvaa alle viikossa hyvänmittaiseksi krassimatoksi.
 



Astioiksi keräsin keittiöpakkauksia: sienipakkaus ja pinaattipakkaukset. Hyvä kun näillekkin joskus keksii uutta tekemistä. Pinaatitkin pysyvät ihan hyvin pelkässä pussissa. Seuraavaksi niistä voikin askarella koristeellisia rairuoho ja ohra kasvualustoja. Istutukset täytyy nyt pitää mahdollisimman lämpimässä paikassa, jotta alkaisivat itämään.


perjantai 28. maaliskuuta 2014

säilytysongelmia

Kevätvaatteiden ja -kenkien etsimisestä alkanut parin päivän varastorumba johti melkoisiin hulluihin päiviin. Kaikki varastossa näytti taas niin toivottomasti sekoittuneen, että järjestin samantien koko varaston. Tilaa tuli heti lisää, kun tavarat on tiiviisti pakattuna ja jokaisella tavaralla paikkansa. Kyllä välillä meinasi silti hermot mennä. Miksi ihminen tarvitsee kaikkea, joka on pakko säilyttää varastossa. Kolme laatikollista joulutavaroita (jouluvalot mukaan lukien), matkalaukkuja, matkakasseja, suksia, monoja, teltta, makuupusseja, luistimia, vieraspeittoja ja -tyynyjä, työkaluja ja takkeja, tuhat kenkää... Joulukin on kerran vuodessa ja telttailua yhtä harvoin. Joululaatikostakin puolet menee "seimentalliin", ja vieraillehan voisi antaa makuupussit.. No ei kai sitten kuitenkaan. Parempi laittaa laatikot pinoon ja paikat järjestykseen, koska tarpeellisia tavaroita tarvitsee varmasti heti kun ne saa annettua pois. Järjestelyllä on vaan se puoli, että se tuntuu siirtyvän paikasta toiseen: otan kesävaatteita varastosta, että talvivaatteet mahtuvat ja sitten tungen niitä kaappiin ja totean, että täytyy poistaa jotain, sitten onkin kirpputori/lahjoitustavaraa, joka taas pitää mahtua seuraavaan paikkaan. Tästä tulikin sitten sellainen kaaos, että pinna alkaa kiristyä, kun muutakin pitäisi ehtiä. Ota siis reilusti aikaa ja rauhoitu kunnolla tavaramaailman syövereihin. Voin sanoa, että lopputulos on niin rentouttava; tiedät mitä sinulla on ja missä ja mitään turhaa ei enää  ole..no melkein mitään.

Tässä muutama vinkki tavaroiden järjestämiseen, jotka minulla on toimineet:

-Kengät kannattaa laittaa melko pieniin laatikkoihin, jotta pysyvät hyvinä ja laatikkoon voi myös kirjoittaa mitä se sisältää. Nahkasaappaat laitan pitkiin laatikkoihin, etteivät varret mene lyttyyn.




Pikkutavaroille tällainen laatikosto komeron hyllyllä  on aika kätevä.






Tällaisia hedelmälaatikoita saa kaupoista ja niihin laitoin luistimia.
Läpinäkyvät laatikot ovat hyviä ja matala pitkä on hyvä ainakin hiihtomonoille. Vaatteille hyviä tuntuu olevan muoviset kannelliset rasiat ja vaatetanko seinästä seinään. Sukset suksipusseihin ja seinää vasten seisomaan. Suksia  ja lumilautoja voi laittaa myös seinätelineille vaakatasoon tai pystyyn.


maanantai 24. maaliskuuta 2014

siitake sieni

 SIITAKE

Kannattaa ottaa kauppakassiin välillä siitakesieniä tutumpien herkkusienien sijasta. Käyttö on samanlaista ja makukin mieto, mutta hieman aromikkaampi kuin herkkusienellä.
Aasiassa siitake kasvaa luonnonvaraisena. Siitakesienessä on pantoteenihappoa, seleeniä, B6- vitamiinia, kuparia, sinkkiä, riboflaviinia, niasiinia ja mangaania. Se voi ehkäistä tulehduksia, syöpää ja auttaa alentamaan kolesterolia ja painoa. Tv:ssä joku kiinalainen tutkija kuitenkin sanoi, että käyttöä pitää olla paljon, että hyötyäkin tulisi. Eli kannattaa vaihtaa herkkusienet siitakkeeseen, jos hyviä siitakesieniä tulee kaupassa vastaan.

luomusiitakesieniä
ruskistaminen on helppo tapa käyttää sieniä, sekaan voi laittaa vaikkapa sipulia ja mausteita

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Punaviinissä haudutetut karitsanpotkat

Kohta alkaa olla lammassesonki parhaillaan. Yksi suosikeistani on karitsanpotkat. Tämä on niin helppo resepti, mutta vie aikaa n. 2 - 2 1/2 h. joten se sopii vaikka viikonlopun herkutteluun. Lampaanpotkien saaminen ai vain aina ole ihan helppoa. Sitä aina välillä ilmestyy myyntiin ja silloin usein sitä sitten ostankin jos hinta ei ole mahdoton. Nyt pian tulevan pääsiäisen aikaan lammasta saa hyvin ja jaankin nyt tämän hyvän reseptin, jos karitsanpotka kiinnostaa. Lammas on hyvää lihaa ja vielä ekologisempaa ja ilmastoystävällisempää, kuin esimerkiksi nauta tai sika. Jos lihaa vielä syö harvakseltaan, vaikkapa joka toinen viikko, voikin sen laatuun panostaa taloudenkaan pahasti kärsimättä.

PUNAVIINISSÄ HAUDUTETUT KARITSANPOTKAT

4 karitsanpotkaa                 - jotka ruskistetaan pannulla (tai grillissä)
5 dl halpaa punaviiniä        -osasta voi tehdä vaikka kastiketta seuraksi
3 rkl sokeria (tai hunajaa)
2 dl vettä                             -ei varmasti riitä, laita 2dl alkuun ja lisää
                                             vedenkeittimestä tarv. lisää kuumaa vettä

2rkl vasikanfondia (tai härän)
1 porkkana (halutessasi myös sipulia ja pala selleriä)
4 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
timjamia (oksia tai kuivattua), suolaa ja pippureita (kokonaisia musta)

Laita kaikki aineet ruskistettujen potkien kanssa kattilaan tai pataan. Kypsennä 2- 21/2h. potkien koosta riippuen. Liha alkaa irtoamaan luun juuresta, ja kun liha on kypsää se on kunnolla irronnut luunvarresta. Kastikkeen voi esimerkiksi tehdä keittoliemestä.


tarjoa vaikkapa uunijuuresten kanssa, tässä lisänä myös viherpippurikastike

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

lohta nyyteissä

Lohi on terveellistä. Jos lohta syö vähintään kerran viikossa (85g tai muita rasvaisia kaloja) vähentyy sydänpysähdysriski 70 prosenttia. Se on paljon. Lohessa onkin paljon hyviä ainesosia. Lasten yksi lempilohiruoista on lohinyytit, joita tänään tehtiin. Se on lempeän makuinen eikä ollenkaan liian tulista vaikka marinadissa on myös chiliä. Chilikin on terveellistä. Siinä on C-vitamiinia, kapsaiinia, A-, K- ja B6- vitamiineja.

LOHTA NYYTEISSÄ


SOIJAMARINADI
2 valkosipulinkynttä
3 cm pala inkivääriä
1 chilipalko (mieto)
1/2 dl soijaa
3 rkl. öljyä
2 rkl. juoksevaa hunajaa
2rkl. sitruunamehua

Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Viipaloi  chili.                                                             Yhdistä kaikki marinadiaineet.






 Marinoi lohta n. 30min.
Tee foliosta palasia jonka päälle nostetaan annosmäärä lohta, marinadin aineksia ja nestettä.
Laita nyytit uuniin pellillä (tai grilliin). Kypsentäminen kestää n. 10-15min. riippuen  kalan palojen koosta.
lisänä voi tarjota riisiä


 Paistelin lisäkkeeksi parsanpaloja ja maustoin kypsän riisin thaimausteella.


lapsen annos..ei ole parsan ystävä tämä lapsi..

kalan voi kaataa liemineen riisin viereen, marinointiliemi on hyvä kastike

tiistai 18. maaliskuuta 2014

kevyempänä kesään


Nyt alkaa olla se aika miettiä tarvitseeko paino pientä korjausliikettä kesään mennessä. En harrasta ollenkaan laihdutuskuureja, koska pyrin syömään aina suhteellisen terveellisesti, eikä kilojakaan kerry helposti vaikka sitten välillä (no aika usein) herkuttelisikin. Joulun konvehtiajalta tosin aina tuntuu jäävän parin kilon muisto. Ja asiaan kannattaakin reagoida hetimiten, ettei hetken kuluttua lisäpainoa tule taas se pari kiloa juhannuksena ja sitten taas pari kiloa synttäreillä ja..

En silti kenellekään suosittelisi laihduttamista, sen verran on kavereiden ja työkavereiden itsekiusaamista seurannut..Parempi tehdä yksi muutos ja vaihtaa sitten vaikka toiseen muutokseen ja syödä kokoajan terveellisesti, niin painokin korjaantuu ajan kanssa. Terveellinen ruoka on kuitenkin paras keino pysyä terveenä ja usein se pitää myös kevyempänä.

Tässä joitain minulla hyväksi havaittuja ideoita laihtumiseen. Parillakin pienellä muutoksella saa kummia aikaan, kun aika on puolellasi. Kesäänkin on vielä paljon aikaa, tärkein laihdutuskeino onkin maltti ja kärsivällisyys. On ehkä parempi unohtaa puntarikin ja keskittyä muuttamaan edes jotain, vaikka tulos olisi vielä viikon parin päästä sama vaakaluku.

VINKIT KEVÄÄN RUOKAVALIOKEVENNYKSEEN
valitse yksi tai useampi vinkki ja kokeile!

-Vaihda kaikki juomat veteen
Juomilla saa kummasti turhia kaloreita. Varsinkin jäävesi on aivan ihana janojuoma. Veteen voi laittaa vaikka limepalan  mauksi ja koristeeksi. Kahvinkin poisjättöä hetkeksi voi harkita (pää voi olla hetken kipeä vieroituksessa) ja juoda vaikka teetä. Kahvissa kun on se, että se niin mielellään huutelee rinnalleen jotain herkkuja.

-syö aina ensin vatsa puolitäyteen hedelmiä ja kasviksia ja syö sitten vielä muuta lisäksi

-vähennä ruoan määrää hieman joka aterialla tai syö joko lounas tai päivällinen kevyenä
esim. kevyt keitto-ei kermapohjainen tai salaatti-ilman salaatinkastiketta, öljyllä

-jätä karkit määräajaksi syömättä  tai vähennä kaikkea ruokaa missä on sokeria

-lisää kävelyä ja käytä hissin sijasta aina portaita
..tai harrasta sitten enemmän liikuntaa, istumatyö kuluttaa kuitenkin niin vähän energiaa, että kaikki ylimääräinen kulkeminen päivän aikana saattaa tuottaa parempaa tulosta kuin yksi liikuntakerta illalla

-syö vain itsetehtyä ruokaa tai ainakin jätä kaikki puolivalmisteet kauppaan
tiedät mitä syöt

maanantai 17. maaliskuuta 2014

superruoka parsa


PARSA
Eilisen makkaranannoksen jäljiltä oli sen verran suolasta turvonnut olo, että on taas paras siirtyä parempiin ainesosiin. Illalla tosin syötiin paljon kasviksia sisältävää wokkia, jotta päivän kasvismäärä lisääntyisi.
Parsa ei ole nyt tämän hetken sesonkiruokaa, mutta niin terveellistä ja hyvää, että sen kanssa teen poikkeuksen. Tietysti sitten keväällä ja kesällä ne ovat vieläkin parempia. Kaupoissa myydään kaikenlaisia parsakattiloita, joissa parsaa voi höyryttää, mutta mielestäni parhaat parsat saa aina kypsentämällä niitä vähän rasvaisemmin. Höyrytys on tietysti kevyt vaihtoehto ja se on myös paras tapa säilyttää parsan ravintoaineet. Tein ruoaksi uunissa kanan rintapaloja jotka olivat pintamaustettuja. En osta koskaan marinoituja kananpaloja, koska marinadi on paitsi teennäisen (huonomman) makuista ja sisältää aina sokeria. Rasvaisesta kanasta irtoaa sen verran rasvaa, että loppuvaiheessa (n. 10min.) voi uunipannulle heittää parsanpalat, jotka kypsyvät siinä samalla ja saavat ihanan maun. Saman voi tehdä myös rasvaisten kalojen kanssa esim. hyvin maustetun lohen kanssa. Päälle voi pirskottaa sitruunaa.
uunikanaa ja tankoparsoja
 Parsassa on A- C ja K- vitamiinia, kaliumia, foolihappoa, riboflaviinia, kuitua, tiamiinia, mangaania, kuparia ja antioksidantteja (beetakaroteeni ja luteiini). Eikä kaloreita ole juuri nimeksikään, jos alkaa olla kevennys ajankohtaista.

pinaattiriisiä vielä lisäksi niin on kalsiumiakin taas tankattu
 
Laitan tähän vielä tällaiset hauskat "heräteostospallero" kuvat. Tyttö löysi kaupassa kukkatarvikeosastolta tällaisia pehmeitä geelimäisiä palleroita joita voi laittaa maljakkoon veden kanssa. Kukat voi laittaa tähän sitten seisoskelemaan, mutta kun kukkia ei nyt ollut teimme tällaisen "jääsula" taideteoksen (maljakon nimi on muistaakseni sula tai sulajää). En tiedä mistä pallerot on tehty, kun pussikin jo lensi roskiin, mutta kovasti vetävät lasten käsiä puoleensa kun tuntuvat niin "ihanilta". Värejä oli monia kivannäköisiä ilman vettä lasisessa astiassa.