sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

tomaatit ja chilit kasvavat

toukokuussa siirsin ensimmäiset taimet isoihin ruukkuihin ulkoilemaan
Tomaatin- ja chilin taimet ovat päässeet jo kokonaan ulos. Toukokuussa siirtelin ruukkuja vielä ulos ja sisälle, kun oli vielä niin kylmiäkin öitä. Hyvin näyttävät jo kasvavan. Muutaman taimista sain tapettua, kun välillä kastelu jäi unohtumaan ja pikkuruukut kuivuvat hyvin nopeasti. Muutaman heitin vielä pois isoihin ruukkuihin istutettaessa, kun taimia oli vieläkin vähän liikaakin. Jossain vaiheessa sekoitin taimien laput, mutta isommiksi tultuaan ne näyttivät selvästi erilaisilta ja sain samanlaiset siirrettyä samoihin ruukkuihin. Eikä kai ole väliä mitä satoa mistäkin tulee kunhan jotain tulee. Saattaa kyllä olla että ruukut käyvät pieniksi, kun niin monta tainta samaan ruukkuun änkesin.
kesäkuun lämpö on kasvattanut taimista jo melko isoja, sinisessä ruukussa chili

tomaatti



kuusamakin alkoi kukkimaan

siemenistä istutetut jaloakilleijat kukkivat vasta seuraavana vuonna istutuksesta

lauantai 7. kesäkuuta 2014

juhliin monenlaista tarjottavaa

Meillä on tässä loppukeväästä/alkukesästä ollut juhlimista. Lapset ja nuoret tykkäävät aina pizzasta, joten tein pannupizzoja. Niistä saa myös helposti kasvisvaihtoehdon. Pieniin pizzoihin sopii ainakin seuraava ohje:
 
PYÖREÄT PIKKUPIZZAT
 
3dl vettä
3tl kuivahiivaa
1tl suolaa
n. 7dl jauhoja esim. durumvehnäjauhoja
4rkl. öljyä
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen lämpimän veden joukkoon. Alusta taikina ja lisää lopuksi öljy. Anna kohota. Leivo pyöreitä pieniä pizzoja ja kohota hieman. Täytä tomaattikastikkeella ja haluamillasi täytteillä ja paista 225-250 n. 10min.
 
 

tomaattikastike syntyy öljyssä kuullotetusta valkosipulista ja tomaattisoseesta n.20min keittäen


MANSIKKAJÄÄTELÖKAKKU

Tyttäreni halusi syntymäpäiväksi jäätelökakun. Ei mitään valmista vaan itse tehdyn. En ollut aikaisemmin sellaista kokeillut. Tyttö kertoi, että on nähnyt sellaisen tehtävän ihan jäätelöpaketeista muotoilemalla. Vuorasin irtopohjakakkuvuoan kelmulla ja annoin jäätelöiden sulaa ehkä 5 minuuttia pöydällä. Sitten vain kippasin jäätelöt vuokaan ja painelin jäätelön tiukasti reunoja myöden. Valitsin mansikka- ja vaniljajäätelöitä joista lapset kovasti tykkäsivät. Laktoosittomien jäätelöiden valikoima on vähän heikompi, kuin tavallisten joten mansikka vaikutti parhaalta kaikille sopivaksi mauksi. Kakku vaan sitten takaisin pakastimeen ja pöytään juuri ennen tarjoilua. Hyvin lähti vuoasta irti ja oli heti hyvin leikattavaa. Ehdin vielä päällystää kakun kermakerroksella, jolloin se näytti ihan tavalliselta kakulta..no koristeiden asetteluun ei kannata kauaa tuhlata ettei kakku sula.
Viereen tein jäätelöbaarin josta löytyi nugatmurketta, kinuskikastiketta, suklaakastiketta, nomparelleja ja karkkeja. Keksitikutkin olisivat sopineet.


 
 
SITRUUNA-VALKOSUKLAA TÄYTEKAKKU
 
Tavallinen täytekakku on tietysti myös helppo tarjottava. Päälle askarreltiin marsipaanista kukkia. Lapsetkin osasivat niitä tehdä, joten kalliita valmiita koristeita ei kannata ostaa.
Hyvä ja raikas kesäkakuntäyte tuli levittämällä väleihin lemoncurdia ja valkosuklaataytettä.
 
valkosuklaatäyte
2dl vispikermaa
100g vanilijarahkavalmistetta
1 levy Pandan valkosuklaata (130g)
Sulata suklaa mikrossa. Vatkaa kerma. Sekoita rahka kerman joukkoon. Lisää suklaa lopuksi hyvin sekoittaen.

SACHER-LEIVOKSET n18kpl.

Olen jo lapsena tehnyt ensimmäiset Sacher kakkuni, koska ne ovat niin ihanan makuisia. Nyt tein leivoksia, jotka tulevat paljon kakkua nopeammin ja ovat halvempia, koska niihin käytetään kaakaojauhetta

200g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta (tummaa sokeritonta esim. Pirkka luomu)
2tl leivinjauhetta
2tl vaniliinisokeria
1dl vahvaa kahvia

täyte aprikoosihilloa

kuorrutus:
50g voita
1/2 dl kahvia
225g (1pkt) tomusokeria
3rkl kaakaojauhetta (tummaa)
2tl vaniliinisokeria
Vatkaa munat ja sokeri vahhdoksi. Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet. Lisää jauhoseos, sulatettu rasva ja kahvi vuorotellen taikinaa. Levitä taikina uunipellille ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Leikkaa levy jäähtyneenä kahteen osaan. Kostuta levyt esim. mehulla ja levitä toiselle levylle reilusti aprikoosihilloa. Nosta levyt päällekkäin. Sulata rasva ja lisää siihen kahvi. Sekoita joukkoon kuivat aineet tasaiseksi massaksi ja levitä heti kuorrutteeksi kakun päälle. Leikkaa neliöiksi ja koristele mielesi mukaan.

 
 
 

LOHIPIIRAKKA


 Tämä venäläistyyppinen piiras on ihanaa, mutta vaatii melko paljon aikaa, koska taikina olisi hyvä tehdä vaikkapa edellisenä päivänä, ettei tartu pahasti kaulittaessa. Tosin taikina on helppo tehdä.

250g margariinia
200g maitorahkaa
4dl vehnäjauhoja


täyte:
1 1/2 dl rakaa puuroriisiä
5dl vettä
1/2 kalaliemikuutio
5 kananmunaa
1 nippu tilliä
450g graavilohisiivuja (tai kylmäsavu)
valkopippuria ja suolaa
voiteluun kananmunaa




Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan rahka ja jauhot. Älä vaivaa. Anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään tai muutama tunti.

Keitä puuroriisi kalaliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kananmunat koviksi. Kuori ja viipaloi. Hienonna tilli.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli levyiksi. Toinen levy saa olla hieman pienempi. Levitä toiselle levylle puolet riisistä, puolet lohiviipaleista, tilliä ja kananmunaviipaleet. Toista toinen kerros. Mausta valkopippurilla ja suolalla.

Nosta pienempi levy päälle ja käännä alemman levyn reunat kannen päälle ja sulje haarukalla painellen tiukasti. Voitele munalla ja pistele muutamia höyryreikiä kanteen.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, vahdi ettei pinta pala.


SAVUPORO-RUISPIIRASET
Nämä ovat helppoja ja nopeita tehdä, koska taikina on valmista ruistaikinaa pakastekaapista. Käytin savupororouhetta (halvempaa kuin savuporoleikkele), joka on aika suolaista joten vähemmänkin riittää kuin mitä tähän ohjeeseen laitetaan.

16 kpl.
1 pkt.valmista Myllyn Paras ruistaikinaa
täyte
200g savuporoleikkelettä suikaleina
2dl sipulia varsineen
200g parmesanjuustoraastetta
2 munaa
1tlk kermaviiliä
1tl kirveliä
1/2 tl mustapippuria
 
Sulata taikina pöydällä. Sekoita täyteainekset. Jaa yksi taikinalevy kahdeksaan osaan. Vuoraa taikinalla foliovuokia 16 kpl. Kaada täyte piirasvuokiin taikinan päälle ja paista 225 asteessa keskitasolla n. 15min.


torstai 22. toukokuuta 2014

Marjahyytelö -myös vegaaneille

Tyttäreni toivoi syntymäpäiväjuhliinsa hyytelökakkua. Sellaiseen hän ihastu Kanarian lomalla muutama vuosi sitten. Yritin sitten etsiä ohjetta hyytelöille. Yksi synttärivieraista on kasvissyöjä, joten hyytelökakussa pitää käyttää silloin Vegegeliä. Se on kasvipohjainen vaihtoehto eläinperäiselle liivatteelle. Oli ihan helppo käyttää joten taidan ostaa sitä jatkossakin. Kopioin reseptin tähän Dr. Oetkerin resepteistä. Sivuilla on paljon muitakin reseptejä, jos vaikka on keväällä juhlia tiedossa.
 
Nykyään on hyvin yleistä, että jo lapsilla on jokin ruokavalio. Ja allergioitahan kysellään jokaisessa synttärikutsussa ainakin mitä meille tulee. Meidän synttärivieraiden allergiadieettien joukossa on myös gluteeniton ruokavalio ja laktoositon. Eri vuosina olen keksinyt eri vaihtoehtoja, että jokaiselle olisi riittävästi vaihtoehtoja. Olen tehnyt niin, että kaikki ruoat eivät ole aina kaikille, mutta kerran kaikki saivat syödä gluteenitonta kermakakkua, jonka päällä oli vain gluteenittomia karkkeja (vaahtokarkkeja). Yksi gluteiiniton suklaa on niin hyvää, että ostin sitä jo valmiiksi, mutta olekin syönyt sen pian itse. Ne ovat tummia minttusuklaanappeja joita tekee  Dammenberg Tampereella. Ne ovat myös pähkinättömiä, kananmunattomia ja maidottomia.
 
mansikkasosetta ja vegegelin lämmitystä

Marjahyytelö

 

  • 750 g sekoitus pakastemarjota esim. mansikoita, vadelmia, punaherukoita ja lisäksi muutamia koristeeksi hyytelön päälle
  • 1 ¼ dl sokeria
  • 2 pussia Dr. Oetker Vegegeliä
  • 4,5 dl omenatuoremehua
  1. Soseuta marjat sokerin kanssa tehosekoittimella. Siivilöi siivilällä siementen poistamiseksi.
  2. Sirottele vegegel kylmään omenamehuun kattilassa ja kuumenna sekoittaen kunnes vegegel on kokonaan sekoittunut ja nesteestä tullut paksua.
  3. Lisää hedelmäsose ja uudelleen lämmitä melkein kiehuvaksi.
  4. Kauho tai kaada metalli- tai muovimuotteihin. Jäähdytä ja laita kylmenemään jääkaappiin vähintään tunniksi kunnes hyytelö on kiinteää tai yön yli.
  5. Tarjoilua varten ota kulhoon kuumaa vettä. Dippaa hyytelömuotit veteen noin 2-3 sekunniksi.
  6. Kumoa valmiit hyytelöt tarjoilualustoille.
  7. Vältä pitämästä hyytelömuotteja kuumassa vedessä liian pitkään tai hyytelöt alkavat pehmetä.'
  8. Tarjoa marjoilla koristeltuna.
Vinkki: Hyytelöä tulee noin 1,2 l eli noin 2 dl kuudelle hengelle. Jos käytät pienempiä muovivuokia, niin voit tehdä 8-10 hyytelöä.

                         
 
marjasose on lisätty omenamehu-vegegel sekoitukseen

 
 
Laitoin hyytelön isoon vuokaan. Teimme kakkumuotissa testimielessä ja hyvin siinä onnistui. Vuoasta irrottamista koitin ensin kuumaan kastelemalla, mutta lopulta irrotin sisä- ja ulkoreunoista veitsellä ja ihan siististi lähti vaikka läsähtikin sitten vauhdilla lautaselle. Ihanaa kesätarjottavaa. Omat vanhempanikin söivät jäätelön kanssa innoissaan auringonpaisteessa. Tein kakun vain mansikoista ja vanhemmat tykkäsivät. Tyttö oli kuitenkin sitä mieltä Kanarian tyylinen hyytelö, jossa ei ollut marjoja oli vieläkin parempi...niin varmasti ja makeampi..


hyvää sellaisenaan tai jäätelön kaverina

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

karitsaa ja orzopastaa tomaattikastikkeessa


Löysin nyt tuoretta karitsaa ja hauduttelin sitä tomaattikastikkeessa. Ensin palat ruskistetaan pannulla ja sitten sekaan puristetaan valkosipulia ja kaadetaan päälle tomaattimurskaa. Maustetaan oreganolla, timjamilla, pippurilla, suolalla ja pienellä lorauksella punaviiniä tai punaviinietikkaa. Sokeriakin voi halutessaan ripauttaa. Sitten vaan haudutellaan vähintään puoli tuntia, mutta riippuen lihan paksuudesta ja laadusta voi hauduttaa pidempäänkin. Pitkään kypsyviin lampaan osiin kuten potkaan tai lapaan kannattaa käyttää uunissa haudutusta.
Orzopasta (riisinjyvän muotoista ja kreikkalaisissa ruoissa paljon käytetty pieni pasta) tai muuta ihan ohutta pastalaatua lisätään lopuksi ja lisätään samalla kuumaa vettä. Annetaan vielä hautua ainakin 15 minuuttia, että pasta kypsyy.
Tarjoa parmesan juuston ja salaatin kanssa.



kuva meni vähän väärin päin




tiistai 20. toukokuuta 2014

kalavartaat

Kalavartaat tulevat grillissä nopeasti ja ovatkin hyvää ja terveellistä arkiruokaa. Tein vartaista melko pieniä, vain kolme neljä palaa kalaa ja sieniä. Kesäkurpitsakin olisi sopinut ja vaikka kirsikkatomaatti, mutta ei löytynyt nyt jääkaapista. Käytin vartaisiin merilohta ja tonnikalaa. Tonnikalaa riittää yksi viipale useaan vartaaseen. Muutkin kalalajit sopivat, mutta suosittelisin sellaisia kaloja, joista saa melko paksuja (n. 3 x 3cm) kuutioita. <myös tuoreita katkarapuja voi laittaa vartaisiin. Marinoin kaloja hetken sitruunamehussa ja öljyssä (lisänä suolaa ja pippuria) ja jos haluaisi itämaisempaa voisi tehdä soijamarinadin. Ohje löytyy ainakin tästä blogista kalanyyttiohjeesta. Tällä kertaa kuitenkin maustoin vartaat vasta paistamisen jälkeen chilipippurisekoituksella, suolalla ja yrteillä.
Vartaiden kanssa tarjosin pinaattiriisiä ja kastikkeeksi sopii esimerkiksi yrteillä maustettu kermaviili, jos kastiketta kaipaa. Salaatit ja paistettu riisikin sopii. Pian toivottavasti saa kaveriksi vielä uusia perunoitakin. 

 

ripottele mausteet kuumien vartaiden päälle


maanantai 19. toukokuuta 2014

uutta satoa

pihan luumupuu kukkii




























Nyt alkaa kaupoista taas löytyä ihania uuden sadon ruoka-aineksia. Nektariinit, aprikoosit ja persikat
alkavat nyt olla hyvälaatuisia ja kohtuuhintaisia. Hedelmät kannattaa syödä aina tyhjään vatsaan jotta sulaisivat parhaiten. Syön joka aamu ensimmäiseksi hedelmiä. Esimerkiksi muutama lusikallinen kreikkalaista jugurttia ja hunajaa riittää kastikkeeksi ja sopii varsinkin appelsiinin ja nektariinien kanssa aivan ihanasti yhteen.
Monia kasviksia saa jo suomessakin viljeltyinä, mutta niin kauan kuin ne tulevat lämmitetyistä kasvihuoneista eivät ole välttämättä se ilmastoystävällisin valinta.




Nyt Suomeenkin tuli jo niin lämmintä, että varmasti kohta alkaa saada oman maan perunoita ja muita ensimmäisiä ulkona viljeltyjä tuotteita. Kurkut olivat kuitenkin jo niin halpoja, että niitä ostin heti kerralla kaksi. On kuitenkin ekologisempaa syödä esimerkiksi kurkku-juustovoileipiä, kuin että kurkun tilalla olisi makkaraa tai lihaleikkelettä. Ja vielä kalaa mieluummin kuin lihaa.


Kävin tässä joku päivä eurooppalaisella ruokatorilla, joka kulkee paikasta toiseen myyden esim. Ranskassa ja Italiassa suosittuja tuotteita. Ostinkin sitten mortadella makkaraa, josta tulee ihana Rooman loma mieleen. Makkara on isoa ja sitä tulisikin tarjota ohuina siivuina. Saimme sitä pikkuruisessa hotelissa aina aamiaisella yhdessä muutaman muun makkaraviipaleen kanssa. Hyväähän makkara sitten oli, mutta myyjällä ei ollut leikkelekonetta, joten sain palan isosta pötköstä. Parhaimmillaan makkara on kuitenkin ohuina viipaleina ja niitä sitten kotona olemme nyrhineet. No seuraavan kerran ostan tuota makkaraa hallista, koska hintakin nousee helposti suureksi kun et voi pyytää makkaraa vain muutamia viipaleita. Ostin myös italialaista juustoa, joka oli kyllä erittäin hyvää ja varsinkin ruokatorilta ostetun tuoreen patongin kanssa.

tiistai 6. toukokuuta 2014

kotipizzeria

Kotona voi tehdä vähän samanlaista pizzaa, jota saa ostaa pizzerioista ja säästää euron jos toisenkin. Tärkeintä on pitää pohja ohuena ja valmistaa hyvä tomaattikastike pizzalle, älä myöskään laita täytteitä liikaa.
 
PIZZAPOHJATAIKINA
2 1/2 dl kylmää vettä
5g tuorehiivaa (tai käytän puoli pussillista kuivahiivaa, joka sekoitetaan jauhoihin)
ripaussokeria
1 rkl rypsiöljyä
n. 6 1/2 dl durumvehnäjauhoja (taikinasta tulee hieman keltaisempi ja oikeamman makuinen)
1rkl suolaa
 
Liota hiiva ja sokeri kylmään veteen ja lisää öljy. Sekoita (käsin tai monitoimikoneessa) ja lisää 2/3 jauhoista pikkuhiljaa (5-10min. sekoittaen) Anna taikinan levätä 20min. Pilko sillä aikaa täytteet ja tee tomaattikastike. Lisää loput jauhoista ja suola ja anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kolmeen osaan.
 
 
Kauli taikinasta hyvin ohuita pyöreitä taikinapohjia.
 
 
Lisää haluamasi täytteet valuta halutessasi oliiviöljyä reunoille ja paista 250-300 asteisessa uunissa 2-5minuuttia, seuraa pizzan paistumista, ettei pala. Jos sinulla on pizzakivi käytä sitä. Hyviä rapeita pizzoja tuntuu tulevan kuitenkin ilman sitäkin.

kinkku-pepperonipizza "tuplajuustolla"
 
TOMAATTIKASTIKE PIZZALLE
3-4 pizzapohjaa

400g hyvää tomaattimurskaa
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
n.2tl suolaa
kourallinen tuoretta pieneksi silputtua basilikaa

Sekoita ainekset keskenään ja keitä kastiketta vähintään muutama minuutti ennen lisäämistä pizzan päälle.

kaksinkertaisesta taikinasta saa jo jokaiselle oman tilauspizzan ja kohta kotona tuoksuu kuin pizzeriassa