keskiviikko 17. joulukuuta 2014

joulukoristeita

virkkaamalla saa joulukuusenkoristeita ja korttikoristeita
 
Lapset ovat todella taitavia tekemään joulukoristeita. Omat tyttäreni katsovat ohjeita You Tubesta ja askartelukirjoista ja virkkausohjeita kirjaston virkkauskirjoista.
 

 
Hakusanalla jouluisia askarteluohjeita löytyy hienoja ja monimutkaisiakin ohjeita joiden  materiaalit kuitenkin löytyvät joka kodista eivätkä maksa paljon.


tähti tavallisesta paperista syntyi 3 luokkalaisen tekemänä helposti

paperinen lyhty jonne voi laittaa led lampun sisälle


joulukuusenkoristeita paperista ja loulupaperista

 Kutosluokkalaisemme teki lahjaksi näin hienon taulun itse virkkaamistaan koristeista

Joulukukat ovat nekin koristeita. Minulla on lapsesta asti ollut tapana hankkia amaryllis eli ritarinkukka. Lapsena värivaihtoehtona ei tainnut olla muita kuin punainen, koska aina minulla oli punainen iso amaryllis. Silloin ostin sipulin itse siemenkaupasta ja jännitin kasvua ihan alusta asti. Nykyään amarylliksiä saa jo melko halvalla valmiiksi istutettunakin, joten ostan usein jo hiukan vartta kasvattaneen kukan. Myös värivalikoimaa on paljon. Usein päädyn silti punaiseen, vaikka hennon vaaleanpunaisenvalkoinen ja valkoinenkin ovat kauniita.


Amarylliksiä lisätään nyt paljon myös kimppuihin. Sain syntymäpäivälahjaksi näin ihanan kimpun!


keskiviikko 10. joulukuuta 2014

kaappien aarteita

Miten säästää rahaa ja luontoa joulun tavaramerien keskellä?
Ensimmäiseksi kannattaa ainakin tutkia omat kaapit huolella. Meille oli ainakin kertynyt niin paljon kynttilöitä ja tuikkuja, että kun aloin niitä taas loppusyksyn pimeydessä poltella, ovat ne riittäneet hyvin tänne asti ja riittävät ehkä jouluun asti. Ja kun on päättänyt polttaa ensin sen viimeisenkin tuikun ei tarvitse kaupassa haikailla toinen toistaan hienompien kynttilöiden perään. Niitähän voi sitten ostaa alennusmyynnistä ja poltella lopputalven.

Omasta mielestä tylsät joulukoristeetkin voi joko myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Annoin Hope yhdistykselle kaikenlaista josta voisi olla jouluna iloa niille, joilla ei oikeasti ole juuri mitään: joululiinoja, pyyhkeitä, laudeliinoja ja muuta saunomistavaraa, kynttilä, uusia ja vanhoja leluja ym.

Koristeista voi myös tuunata uusia koristeita tai purkaa ne osiin ja käyttää niitä paketoinnin koristeina.

Paperisten lautasliinojen käyttö ei ole joulunakaan pakollista kun hankkii kankaiset joululiinat, jotka kestävät vuosia. Kätevät ompelevat niitä itsekin. Sitä paitsi kiireisenä joulunaikana ne lautasliinat unohtuvat helposti sinne kauppaan. Paperia tuhlataan jouluna muutenkin riittävästi joten kannattaa miettiä mitä haluaa.
Lahjatkin voi kääriä kankaaseen tai voimapaperiin ja käyttää sitten ne tylsät joulukoristeet tai rispaantuneet kuusen nauhat koristeina.

Joulukuuseen voi tehdä helposti koristeet itse. Ainakin aidossa joulukuusessa kaikki näyttää hyvältä. Piparit, virkatut koristeet, pussukat, kirjekuoret, paperiaskartelut, olkikoristeet ja huopapallot ovat hienoja.
Jos taas kuusi on muovia voi sen ostaa vaikka valmiiksi valoilla ja valkoisella kimalteella kuorrutettuna. Olen pohtinut kumpi olisi ekologisempaa ostaa muovikuusi, joka on tehty Kiinassa muovista ja kuljetettu tänne asti, vai ostaa joka vuosi metsästä kaadettu tai istutettu kuusi. Varastotilan vähyyden vuoksi ja koska kuusi tuoksuu ihanalta (paitsi yksi kasvatettu harmahtava kuusilajike haisi lähes pissalle) olemme päätyneet aina aitoon joulukuuseen. Ja kun se on meille yksi tärkeimmistä joulukoristeista emme halua ilmankaan olla..ainakaan vielä.

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

joululahjat parissa tunnissa

Miten selvitä joululahjaostostoksista mahdollisimman stressittömästi ja halvalla?
Ei ihan mahdoton yhtälö, jos suunnitelma on hyvä. Nyt on se aika kaupoissa, jolloin kaupan ala tekee kaikkensa taistellakseen valtavasta rahamäärästä, joka joulun viettoon kulutetaan. Kannattaa siis olla tarkkana ettei huomaa ostaneensa jotain vain ihanan joulutunnelman siivittämänä. Joulumusiikin soidessa ja joulukoristeiden kimalluksessa kaikki suihkusaippuapurkitkin näyttävät hyvältä lahjaidealta tai sitten saat kuumassa talvitakissa ja stressireaktiossasi tuhlattua liikaa rahaa tai vielä pahempaa: tulet kotiin kauppakassi tyhjänä ja olet taas aloituspisteessä.


Aloitin jouluostokset kirjoittamalla ensin paperille kaikki lahjansaajat ja sitten aloin miettiä mitä aikoisin heille hankkia. Pyysin lapsilta lahjatoivelistat (ennen kuin he ovat nähneet kaikki uusimmat mainokset) jotka he miettisivät omassa huoneessaan josko sieltä vielä jotain puuttuisi (ei voi puuttua!!).
Toinen lapsista sitten toivoikin vain villasukkia (vain mummolta, joka osaa tehdä "oikeanlaiset mukavantuntuiset kantapäät") ja vuorellisia lapasia ja lisäsi sitten vielä leuanvetotangon kun ihmettelin lahjatoiveita. Toinen oli tehnyt vähän pidemmän listan: suklaata, huulirasvaa, liikkuvan eläimen, bingopelin, kakkutikkarimuotteja ja "kaikki siistit jutut". Mies ei tietenkään keksinyt yhtään toivetta. Tästä siis voi kai päätellä, että toiveet eivät taida kellään olla hirvittävän korkealla, joten paineita on ihan turha ottaa.

-Aloitin ostokset netistä. Parissa tunnissa tein kirjatilauksen sukulaislapsille, jonka jälkeen sain paketillisen joululahjoja lähimpään Siwaan.
Netistä voit löytää lähes mitä tahansa ja usein hyvällä hinnalla. Aikaa ei myöskään tarvitse kuluttaa kaupoissa juosten, jolloin heräteostoksetkin saattavat jäädä ostamatta.
Kaupoissa on myös riski ostaa jotain "lahjaksi tarkoitettua", joka on paketoitu ja samalla nostettu tuotteen hintaa. Voisiko lahja olla antiikkia tai retroa?  Nettihuutokaupoista (Ebay, Huutonet) voi löytyä jotain mitä muualta ei saa.

- Alekuponkeja kannattaa nyt hyödyntää ajatuksella. Esim. Citymarketissa oli lelut 30% ja lastenvaatteet 50%. Kodin Ykkösessä taas 40% monesta eri tuoteryhmästä.

-Älä katsele mainoksia. Ammattilaiset osaavat kyllä hommansa ja jokainen tavara saadaan näyttämään hohdokkaalta.

-Käy joulumyyjäisissä. Löysin myyjäisistä jo kirjojen kavereiksi pipoa, tumppua ja pari koristetta.

-Pyydä kaupoissa lahjat paketoituina tai lahjapaperia mukaan kotiin tai osta paperirullia säästeliäästi.
Postissa lähetetyt paketit ovat 24.11- 8.12 välillä lähetettynä alehinnalla (5€)



















-Tee itse tai pyydä taidollisempaa perheenjäsentäsi tekemään: käsityöt, taide, puutyöt ja askartelut. Meidän lahjapaketteihin paketoidaan musiikkiluokan itse säveltämää, sanoittamaa ja soittamaa CD levyä.

-Anna lahjaksi teetä, kahvia, saippuapaloja ja erikoissuklaata niille joiden toiveista et tiedä, mutta haluat muistaa heitä jotenkin ja melko pienellä sijoituksella
 (lasten opettajat, päiväkodin henkilökunta, työkaverit tai naapurit)

English Tea Shopin tee on hyvää ja pussit kivan näköisiä. Se on myös luomua
 
 
 






















-Lahjaksi voi antaa myös lahjakortteja tai tehdä "palveluskuponkeja", joissa lupaat tehdä sitä ja tätä. Antaminen ei tarkoita rahankäyttöä.
 
-Jos ostat vesivärejä tai värikyniä lapsille lahjaksi anna mahdollisimman laadukkaita värejä ja pensseleitä. Niistä on enemmän hyötyä pienelle tai isolle piirtäjälle. Esimerkiksi huonolaatuisissa vahaliiduissa ei ole tarpeeksi väriainetta, mutta sotkua niillä saa kyllä aikaiseksi. 

ILOITSE ANTAMISESTA! Joulun tarkoitus ei ole saamisessa ja kuluttamisessa. Anna myös vähempiosaisille.




maanantai 17. marraskuuta 2014

Skonsseja ja teetä ja kynttilänvalossa

Tekisikö mieli uunituoreita sämpylöitä, mutta aikaa ei paljon ole eikä voimia pitkään ja sotkuiseen leipomisurakkaan. Kokeile helppoja skonsseja! Näitä skonsseja ei tarvitse kohotella ja uunista ne tulevat jo 10-15 minuutissa.

Skonssit ovat skotlantilaisperäisiä välipalaleipiä. Niillä tarkoitetaan vehnä-, ohra- tai kaurapohjaisia pieniä leipiä, joissa on käytetty leivinjauhetta kohottavana ainesosana.
Brittiläiset skonssit voivat olla joko makeita tai suolaisia, kun taas niiden yhdysvaltalaiset vastineet ovat suurempia ja kuivempia, ja makeita. Britit laittavat skonssiensa väliin hilloa ja juovat niiden kanssa teetä.
Näitä on ihanaa nauttia iltapalaksi iltateen kanssa.
12- vuotiaan tyttäreni itsetekemiä skonsseja juustoraasteella
SKONSSIT

4 dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1tl sokeria
2 tl leivinjauhetta
50g huoneenlämpöistä voita
2 dl kuohukermaa tai maitoa
(1 dl juustoraastetta)

-Kuumenna uuni 200 asteiseksi
-Nypi kuivat aineet ja rasva murumaiseksi seokseksi
-Lisää kerma (tai maito) ja juustoraaste ja sekoita tasaiseksi
-Taputtele tai kauli taikina parin sentin paksuiseksi levyksi ja ota muotilla tai lasilla pyöreitä kiekkoja
-Paista 10-15 minuuttia uunin keskiosassa

Tarjoa lämpimänä!

tiistai 11. marraskuuta 2014

turvallisemmat välineet ruoanlaittoon

Minkälaisia välineitä kannattaisi käyttää keittiössä? Onko ruokaan kosketuksissa olevissa astioissa ja välineissä haitallisia kemikaaleja. Päätin ottaa selvää.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta löytyy paljon tietoa muovien sisältämistä kemikaaleista. Kokosin tähän listan keittiössä tarvittavaa tietoa.

Kumpi on käyttökelpoisempi ruoanlaitossa, puinen vai muovinen leikkuulauta?

 – Ruoanlaitossa on hyvä käyttää helposti puhtaana pidettäviä muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle on oma leikkuualustansa. Muovilaudat on kätevä pestä puhtaiksi tiskikoneessa, missä lämpötila tehostaa puhdistumista.  Puinen leikkuulauta soveltuu parhaiten kuiville elintarvikkeille kuten esim. leivälle ja muille leipomotuotteille. Yleensä  puumateriaali on niin huokoista, että se voi imeä itseensä likaa, vettä ja pesuaineita sekä jäädä pitkäksi aikaa kosteaksi.  


Muovisista lastoista ja kauhoista ei löytynyt mitään tietoa. En kyllä kuumentaisi niitä mitenkään. Meillä on tuo yksi musta muovinen lasta, jonka mieheni on vaatinut lätynpaistossa tarvitsevansa. Yllä oleva hyvin ohut puinen lasta on kuitenkin minun mielestäni parempi kääntelyyn. Puusta sanottiin seuraavaa:

Onko puisille astioille ja aterimille jotain erityisvaatimuksia?
– Puisille kontaktimateriaaleille ei ole erityisvaatimuksia, mutta niitäkin koskee em. kehysasetus eli Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus EY N:o 1935/2004.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että tarvikkeen valmistajan on itse arvioitava tuotteen turvallisuus. Turvallisuus perustuu käytetyn puumaterin (puhdas puu) sekä käsittelyjen ja pinnoitteiden (turvallisuus tunnettava) ominaisuuksiin.

Voiko alumiinifoliosta irrota ruokaan alumiinia?
– Vain silloin, jos alumiinifoliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruokaan ja folioon tulee reikiä.
Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaaminen foliolla ei synnytä sähköparia.
Alumiinifoliopakkauksissa on hyvät käyttöohjeet, jotka on syytä lukea ennen folion käyttöä.

Irtoaako tavallisista paistinpannuista haitallisia aineita?

Se on mahdollista, jos kuumennat pannua liian kuumaksi. Pinnoitettuja pannuja kutsutaan usein teflonpannuiksi, mutta Teflon on vain yksi tuotemerkki polytetrafluorietyleeni-kovamuoville (PTFE). PTFE-pinnoitteita käytetään monen muunkin merkin pannussa. Yhteistä näille pannuille on, että ohjeiden mukaisessa käytössä haitallisia aineita ei irtoa.

Pannu on kuitenkin melko helppo lämmittää liian kuumaksi. Norjalaistutkimuksen mukaan pinnoite alkaa sulaa 292 asteessa. Työtehoseuran testissä täydellä teholla ollut tyhjä pannu saattoi kymmenessä minuutissa saavuttaa 400–550 asteen lämpötilan.
Paistinpannuvalmistaja Tefal sanoo pinnoitteensa pysyvän vahingoittumattomana myös ylikuumennettuna. Muissa Pohjoismaissa Tefal varoittaa silti ylikuumentamasta pannua, sillä siitä nouseva savu voi olla haitallista lemmikeille. Myöskään Teflon ei suosittele ruokien paahtamista yli 260 asteessa.

Muovituotteet joita ei saa käyttää rasvaisten elintarvikkeiden kanssa

– Sellaisia kertakäyttöisiä PVC-muovituotteita (”vinyylimuovit”), jotka sisältävät tiettyjä ftalaatteja (bentsyylibutyyliftalaatti eli BBP, di-isonyyliftalaatti eli DINP ja di-isodekyyliftalaatti eli DIDP) ei saa käyttää käsiteltäessä rasvaisia elintarvikkeita. Esimerkiksi tavanomaiset vinyylikäsineet eivät siten sovi yleiskäsineiksi elintarviketyössä.
Jos kertakäyttöinen muovituote sisältää näitä ftalaatteja, tuotteen mukana on oltava käyttöohje ”Ei sovellu kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa” tai muu vastaava informaatio.


Mitä bisfenoli A on?

Bisfenoli A (BPA) on kemikaali, jota käytetään polykarbonaatti-muovin valmistuksessa. Tästä jäykästä ja kirkkaasta muovista valmistetaan esimerkiksi tuttipulloja, mukeja ja lautasia. Siitä valmistetaan myös epoksihartseja, joita käytetään tölkkien ja säiliöiden pinnoittamiseen. Polykarbonaattia käytetään myös paljon muiden tuotteiden , esim. CD- ja DVD-levyjen, maalien ja lakkojen valmistuksessa.

Miksi BPA:sta ollaan huolissaan?
BPA on yksi niistä aineista, jotka mahdollisesti reagoivat elimistössä hormonin tavoin (nk. hormonihäirikkö). Tiedetään, että BPA voi matkia estrogeenia (naishormonia). Vaikutuksista hedelmällisyyteen, lisääntymiseen, oppimiseen ja hormonijärjestelmään on käyty paljon tieteellistä keskustelua.

Keitä kuuluu herkkään ryhmään?
Vauvat ja pikkulapset, jotka juovat äidinmaidonkorviketta tuttipullosta. EFSAn vuonna 2008 tekemän uusimman riskinarvioinnin päätelmiin kuuluu, että vastasyntyneet lapset voivat erittää lyhyessä ajassa melko suuria määriä bisfenoli A:ta. Tämä tarkoittaa, että aine poistuu nopeasti heidän elimistöstään.

Tutkimustulokset?

Edellisen tutkimuksen johtopäätöksenä EFSA toteaa, että uutta näyttöä siitä, että nykyinen TDI-arvo olisi muutettava, ei tällä arviointikierroksella ole saatu. EFSA toteaa myös, että joissain tutkimuksissa saatiin viitteitä haitallisista vaikutuksista, mutta kyseisissä tutkimuksissa oli vakavia menetelmällisiä puutteita. Edelleen EFSA toteaa, että mikäli sellaista uutta tietoa ilmenee, joka saattaa johtaa TDI-arvon muutokseen, on se valmis jälleen uuteen arviointikierrokseen.
Euroopan komissio ja jäsenvaltiot ovat päättäneet ennalta varautumisen periaatteen mukaisesti vähentää imeväisten altistumista bisfenoli A:lle, kunnes sen vaikutuksista mahdollisesti saadaan uutta tieteellistä tietoa. Komission 1.3.2011 voimaan astuneella direktiivillä 8/2011/EY on kielletty bisfenoli A:n käyttö polykarbonaattituttipullojen valmistuksessa. Markkinoille saattaminen on kielletty 1.6.2011 lähtien, mutta jo kaupoissa olevat tuotteet saa myydä loppuun. Kyseinen direktiivi on pantu kansallisesti voimaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksella 106/2011.
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/cef100930.htm
Lisätietoja:
Tuotteiden määräystenmukaisuus ja valvonta
Ylitarkastaja Pirkko Kostamo, pirkko.kostamo at-merkki.gif : 1Kb evira.fi, 050 386 8436

Mitä voit tehdä
  • Vaihda tuttipullo eri muovista, lasista tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuun pulloon. Tuttipullot, jotka sisältävät bisfenoli A:ta, on useimmiten merkitty lyhenteellä PC tai kolmion sisällä olevalla numerolla 7, joka on muita muovimateriaaleja tarkoittava kierrätyssymboli. Polypropeenista (lyhenne PP) valmistetut tuttipullot eivät sisällä bisfenoli A:ta.
  • Älä lämmitä nestettä tuttipullossa mikroaaltouunissa vaan käytä esimerkiksi juomalasia lämmitysastiana.
  • Vaihda vanhat ja naarmuiset pullot uusiin.
  • muista muovien kemikaalit ruokaa tehdessäsi ja vältä/vähennä kaikkien muovisten välineiden käyttöä tai estä turha kuumennus

maanantai 27. lokakuuta 2014

öljyopas

avokadoöljyä ja saksanpähkinäöljyä
 
Öljylaatuja on kaupoissa hyllytolkulla. Mitä öljyä mihinkin kannattaa käyttää? Hyvään ruokavalioon pitäisi kuulua öljyjä. Käytä mielummin rahojasi hyvään öljyyn, kuin kalliisiin ihovoiteisiin. Öljyillä on ihoa kosteuttava vaikutus sekä sisäisesti, että ulkoisesti käytettynä. Öljyistä saaduilla mega-3 ja omega-6 rasvahapoilla on monia merkittäviä tehtäviä elimistössämme; yksi niistä on tukea aivojen ja hermoston toimintaa. Hyvien rasvojen puute on yksi taustatekijä aivojen toiminnan heikkenemiseen sekä mielialan vaihteluihin, jopa depressioon.
Monet öljyt sopivat salaattien kastikkeeksi, mutta kaikki öljy eivät kestä kuumennusta. Kannattaa muistaa öljyjen energiapitoisuus.
Tässä muistilista erilaisista öljyistä:
 
Avokadoöljy Avokadoöljy valmistetaan avokadon hedelmälihasta ja se sisältää erittäin paljon E-vitamiinia. Sillä on avokadolle tyypillinen hedelmäinen ja voimakas maku. Käytä avokadoöljyä mausteena tai salaatinkastikeena. Se sopii hyvin myös ruoanvalmistukseen.
 
Saksanpähkinäöljy, Makadamia- ja muut pähkinäöljyt
Saksanpähkinäöljyllä on tutkittu olevan vaikutusta mielialaan, sydämeen ja verenkiertoon ja se ehkäisee tulehduksia. Pähkinäisen makunsa vuoksi sopii kala- ja kanaruokiin, salaatinkastikkeeksi ja makeisiin ruokiin. Saksanpähkinäöljy on mainio omega-3- ja omega-6-rasvahappojen lähde. Molemmat auttavat suojaamaan sydäntä ja saattavat myös alentaa joidenkin syöpien riskiä. Makadamiapähkinäöljyä valmistetaan makadamiapähkinöiden lisäksi myös manteleista sekä hassel-, maa- ja saksanpähkinöistä.
 
Kookosöljy
Kookosöljy valmistetaan kookospähkinän kuivatusta lihasta. Sen sisältämistä rasvahapoista 90 % on tyydyttyneitä, ja välttämättömiä, monityydyttymättömiä rasvahappoja, se sisältää vain hyvin vähän. Kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteää ja se kestää erittäin hyvin kuumennusta.
 
Kookosöljy sopii myös hiustenhoitoon. Anna vaikuttaa hiuksissa ja pese huolellisesti pois.

Auringonkukkaöljy
 Suomessa tuttu auringonkukkaöljy sisältää paljon omega-6-rasvahappoa ja se sisältää öljyistä eniten E-vitamiinia. Maultaan Auringonkukkaöljy on mieto. Voit nauttia auringonkukkaöljyä kylmänä salaatinkastikkeissa, mutta ruokiin se kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

OliiviöljyOliiviöljy on vanha tunnettu apu kaikenlaiseen ja sitä on käytetty tuhansia vuosia. Oliiviöljyssä on useita eri laatuja ja makuja. Se sisältää runsaasti omega -6-rasvahappoja. Lisäksi oliiviöljyssä on paljon polyfenoleja, jotka toimivat elimistössämme antioksidantteina. Oliiviöljy kestää hyvin kuumennuksen, joten sitä voit käyttää paistamiseen.
Kylmäpuristettuja ja laadukkaampia extra virgine öljyjä ei kannata käyttää kuumennettuna vaan ne on suositeltavaa nauttia kylmänä esimerkiksi salaatinkastikkeena.

RypsiöljySuomalainen rypsiöljy on jäänyt jo vähän oliiviöljyjen varjoon, mutta rypsiöljyssä on erinomainen rasvahappokoostumus, koska siinä omega-3- ja -6-rasvahappojen suhde on erittäin hyvä. Rypsiöljy kestää jonkin verran kuumennusta ja sitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa. Osa rypsiöljyistä sopii jopa uppopaistamiseen, mutta säästä kylmäpuristettu rypsiöljy salaatinkastikkeeksi.

Camelinaöljy
Miedon makuista camelinaöljyä saadaan kitupellavasta eli camelinasta. Camelinaöljyssä on erityisen runsaasti omega-3-rasvahappoja verrattuna omega-6-rasvahappohin. Voit käyttää camelinaöljyä sellaisenaan, mutta hyvän lämmönkestonsa vuoksi se soveltuu hyvin myös ruoanvalmistukseen.

Kurpitsansiemenöljy
Kurpitsansiemenöljy sisältää runsaasti omega-6-rasvahappoa. Se kitkeröityy helposti kuumennettaessa, joten lisää kurpitsansiemenöljy ruokiin vasta aivan kypsennyksen loppuvaiheessa tai käytä sitä esimerkiksi salaatinkastikkeena.

Maissiöljy
Maissiöljy on hyvin neutraalin, ja miedon makuista ja se sopii hyvin käytettäväksi ruoanvalmistukseen. Maissiöljyä voit käyttää myös uppopaistamiseen.

Pellavansiemenöljy
Pellavansiemenöljyä saadaan nimensä mukaisesti pellavan siemenistä. Se sisältää erittäin paljon omega-3-rasvahappoja, kuten camelinaöljykin. Pellavansiemenöljy ei siedä paistamista, joten nauti se sellaisenaan. Voimakkaan makunsa takia pellavansiemenöljyn käytön opettelu saattaa vaatia pientä totuttelua.

Seesamiöljy
Seesamiöljyllä on miellyttävä pähkinäinen, mutta voimakas maku. Seesamiöljy ei kestä kovin hyvin kuumennusta. Parhaiten saat seesamiöljyn antioksidantit elimistösi käyttöön, jos lisäät öljyn vasta kypsennettyyn ruokaan. Seesamiöljyä käytetään erityisesti aasialaisten ruokien maustamiseen.

Soijaöljy
Soijaöljy on maailman yleisimmin käytetty kasviöljy, ellei elintarviketeollisuuden käyttämää palmuöljyä lasketa mukaan. Soijaöljy valmistetaan soijapavuista, josta se saa tyypillisen pavulle paahteisen makunsa. Soijaöljy voit hyvin käyttää ruoanvalmistuksessa.

Viinirypäleöljy
Viinirypäleöljyä suositellaan käytettäväksi kylmänä, mutta se sopii myös ruoanvalmistukseen. Viinirypäleöljystä saat esimerkiksi hyvänmakuisen majoneesin.

(lähde:huippukuntoon.fi, terve.fi)

tiistai 21. lokakuuta 2014

syksyisellä metsäretkellä


Nyt on vielä hyvät säät ennen lumentuloa lähteä luonnon patikoimaan luontoon. Ei tunnu pimeältä ja synkältä syksy, kun muistaa ulkoilla. Retken jälkeen sitten sauna lämpiämään..

Mukana pitää tietenkin olla eväät. Teimme mukaan folioleipiä joiden väliin laitettiin kinkkua ja juustoa (voita maun mukaan) ja lapset halusivat kuulemma partiotyyliin paahtoleivät (ei niin terveellistä mutta hyvää). Tukevaan folioon käärityt leivät voi laittaa vaikka suoraan nuotion reunoille. Meillä oli ihan valmis nuotiopaikka ritilällä. Lisäksi paistettiin tietysti makkaraa.



Jälkiruoaksi paistettiin Haribon grillaukseen sopivia vaahtokarkkeja, kaakaota ja kahvia.