keskiviikko 10. joulukuuta 2014

kaappien aarteita

Miten säästää rahaa ja luontoa joulun tavaramerien keskellä?
Ensimmäiseksi kannattaa ainakin tutkia omat kaapit huolella. Meille oli ainakin kertynyt niin paljon kynttilöitä ja tuikkuja, että kun aloin niitä taas loppusyksyn pimeydessä poltella, ovat ne riittäneet hyvin tänne asti ja riittävät ehkä jouluun asti. Ja kun on päättänyt polttaa ensin sen viimeisenkin tuikun ei tarvitse kaupassa haikailla toinen toistaan hienompien kynttilöiden perään. Niitähän voi sitten ostaa alennusmyynnistä ja poltella lopputalven.

Omasta mielestä tylsät joulukoristeetkin voi joko myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Annoin Hope yhdistykselle kaikenlaista josta voisi olla jouluna iloa niille, joilla ei oikeasti ole juuri mitään: joululiinoja, pyyhkeitä, laudeliinoja ja muuta saunomistavaraa, kynttilä, uusia ja vanhoja leluja ym.

Koristeista voi myös tuunata uusia koristeita tai purkaa ne osiin ja käyttää niitä paketoinnin koristeina.

Paperisten lautasliinojen käyttö ei ole joulunakaan pakollista kun hankkii kankaiset joululiinat, jotka kestävät vuosia. Kätevät ompelevat niitä itsekin. Sitä paitsi kiireisenä joulunaikana ne lautasliinat unohtuvat helposti sinne kauppaan. Paperia tuhlataan jouluna muutenkin riittävästi joten kannattaa miettiä mitä haluaa.
Lahjatkin voi kääriä kankaaseen tai voimapaperiin ja käyttää sitten ne tylsät joulukoristeet tai rispaantuneet kuusen nauhat koristeina.

Joulukuuseen voi tehdä helposti koristeet itse. Ainakin aidossa joulukuusessa kaikki näyttää hyvältä. Piparit, virkatut koristeet, pussukat, kirjekuoret, paperiaskartelut, olkikoristeet ja huopapallot ovat hienoja.
Jos taas kuusi on muovia voi sen ostaa vaikka valmiiksi valoilla ja valkoisella kimalteella kuorrutettuna. Olen pohtinut kumpi olisi ekologisempaa ostaa muovikuusi, joka on tehty Kiinassa muovista ja kuljetettu tänne asti, vai ostaa joka vuosi metsästä kaadettu tai istutettu kuusi. Varastotilan vähyyden vuoksi ja koska kuusi tuoksuu ihanalta (paitsi yksi kasvatettu harmahtava kuusilajike haisi lähes pissalle) olemme päätyneet aina aitoon joulukuuseen. Ja kun se on meille yksi tärkeimmistä joulukoristeista emme halua ilmankaan olla..ainakaan vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti