sunnuntai 23. marraskuuta 2014

joululahjat parissa tunnissa

Miten selvitä joululahjaostostoksista mahdollisimman stressittömästi ja halvalla?
Ei ihan mahdoton yhtälö, jos suunnitelma on hyvä. Nyt on se aika kaupoissa, jolloin kaupan ala tekee kaikkensa taistellakseen valtavasta rahamäärästä, joka joulun viettoon kulutetaan. Kannattaa siis olla tarkkana ettei huomaa ostaneensa jotain vain ihanan joulutunnelman siivittämänä. Joulumusiikin soidessa ja joulukoristeiden kimalluksessa kaikki suihkusaippuapurkitkin näyttävät hyvältä lahjaidealta tai sitten saat kuumassa talvitakissa ja stressireaktiossasi tuhlattua liikaa rahaa tai vielä pahempaa: tulet kotiin kauppakassi tyhjänä ja olet taas aloituspisteessä.


Aloitin jouluostokset kirjoittamalla ensin paperille kaikki lahjansaajat ja sitten aloin miettiä mitä aikoisin heille hankkia. Pyysin lapsilta lahjatoivelistat (ennen kuin he ovat nähneet kaikki uusimmat mainokset) jotka he miettisivät omassa huoneessaan josko sieltä vielä jotain puuttuisi (ei voi puuttua!!).
Toinen lapsista sitten toivoikin vain villasukkia (vain mummolta, joka osaa tehdä "oikeanlaiset mukavantuntuiset kantapäät") ja vuorellisia lapasia ja lisäsi sitten vielä leuanvetotangon kun ihmettelin lahjatoiveita. Toinen oli tehnyt vähän pidemmän listan: suklaata, huulirasvaa, liikkuvan eläimen, bingopelin, kakkutikkarimuotteja ja "kaikki siistit jutut". Mies ei tietenkään keksinyt yhtään toivetta. Tästä siis voi kai päätellä, että toiveet eivät taida kellään olla hirvittävän korkealla, joten paineita on ihan turha ottaa.

-Aloitin ostokset netistä. Parissa tunnissa tein kirjatilauksen sukulaislapsille, jonka jälkeen sain paketillisen joululahjoja lähimpään Siwaan.
Netistä voit löytää lähes mitä tahansa ja usein hyvällä hinnalla. Aikaa ei myöskään tarvitse kuluttaa kaupoissa juosten, jolloin heräteostoksetkin saattavat jäädä ostamatta.
Kaupoissa on myös riski ostaa jotain "lahjaksi tarkoitettua", joka on paketoitu ja samalla nostettu tuotteen hintaa. Voisiko lahja olla antiikkia tai retroa?  Nettihuutokaupoista (Ebay, Huutonet) voi löytyä jotain mitä muualta ei saa.

- Alekuponkeja kannattaa nyt hyödyntää ajatuksella. Esim. Citymarketissa oli lelut 30% ja lastenvaatteet 50%. Kodin Ykkösessä taas 40% monesta eri tuoteryhmästä.

-Älä katsele mainoksia. Ammattilaiset osaavat kyllä hommansa ja jokainen tavara saadaan näyttämään hohdokkaalta.

-Käy joulumyyjäisissä. Löysin myyjäisistä jo kirjojen kavereiksi pipoa, tumppua ja pari koristetta.

-Pyydä kaupoissa lahjat paketoituina tai lahjapaperia mukaan kotiin tai osta paperirullia säästeliäästi.
Postissa lähetetyt paketit ovat 24.11- 8.12 välillä lähetettynä alehinnalla (5€)



















-Tee itse tai pyydä taidollisempaa perheenjäsentäsi tekemään: käsityöt, taide, puutyöt ja askartelut. Meidän lahjapaketteihin paketoidaan musiikkiluokan itse säveltämää, sanoittamaa ja soittamaa CD levyä.

-Anna lahjaksi teetä, kahvia, saippuapaloja ja erikoissuklaata niille joiden toiveista et tiedä, mutta haluat muistaa heitä jotenkin ja melko pienellä sijoituksella
 (lasten opettajat, päiväkodin henkilökunta, työkaverit tai naapurit)

English Tea Shopin tee on hyvää ja pussit kivan näköisiä. Se on myös luomua
 
 
 






















-Lahjaksi voi antaa myös lahjakortteja tai tehdä "palveluskuponkeja", joissa lupaat tehdä sitä ja tätä. Antaminen ei tarkoita rahankäyttöä.
 
-Jos ostat vesivärejä tai värikyniä lapsille lahjaksi anna mahdollisimman laadukkaita värejä ja pensseleitä. Niistä on enemmän hyötyä pienelle tai isolle piirtäjälle. Esimerkiksi huonolaatuisissa vahaliiduissa ei ole tarpeeksi väriainetta, mutta sotkua niillä saa kyllä aikaiseksi. 

ILOITSE ANTAMISESTA! Joulun tarkoitus ei ole saamisessa ja kuluttamisessa. Anna myös vähempiosaisille.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti