sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Jouluiset kukka-asetelmat kannattaa tehdä itse


Kukkakaupoissa ja marketeissa on nyt tarjolla paljon jouluisia kukkaistutuksia. Hinnat ovat vain niin kalliita, että kannattaa miettiä myös itse tekemistä. Itse tekemällä saa ihan hienoja istutuksia melko pienellä vaivalla. Säästelen ruukkujen seassa kaikenlaiset ruukut ja myös saaduista istutuksista koristeita menneiltä jouluilta. Myös koreja voi käyttää jouluistutuksiin, jos viitsii ensin virittää sen sisälle kunnon muovin. Ostin myös joskus koristeeksi sopivaa heinää, jota voi tökätä lopuksi juurelle jouluisuutta tuomaan. Pieni pussillinen sitä kestää yllättävän kauan. Nyt on juuri hyvä aika ostaa irtonaisia hyasintteja, joulutähtiä, mehikasveja ja amarylliksiä. Jouluruusut ovat vähän kalliimpia ja ainakin minusta vaativampia. Tulppaaneita voi myös ostaa sipuleineen ja vanha perinteinen sipulikasvi tasetti on myös ihana joulukukka.
Joulukukat eivät kestä hyvänä kauan, jos niitä ei hoida hyvin. Asetelmien ongelmia ovat siksi myös kukkien erilaiset hoitosuositukset. Siksi kannattaakin harkita onko järkeä sijoittaa asetelmiin paljon rahaa. Pienet irtokukat ovat niin halpoja, että ei haittaa vaikka kukat kestäisivätkin vain juuri joulun yli.Ylellä oli hyvä yhteenveto joulukukista:

Joulutähti on kotoisin Meksikosta. Se pitää tasaisesta lämmöstä eli kasvi kannattaa suojata kunnolla jo matkalle kaupasta kotiin, ettei se palellu.
Kastelun tulee olla tasaista. Vesi ei saa jäädä makaamaan juurille, vaan ruukun pohjassa on oltava reikä.Joulutähti kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan.Kasvi voi reagoida vaihteleviin olosuhteisiin tiputtamalla lehtiä.

Amaryllis on kotoisin Etelä-Afrikasta ja pitää viileämmästä kuin joulutähti.
Kastelun kanssa kannattaa olla varovainen: kastelemalla kasvattaa usein vain pidemmän kukkavarren.
Amaryllis on näyttävä sekä ruukussa että leikkokukkana.
Kukinta-aika voi pidentyä, jos kasvi saa välillä olla hetkisen viileämmässä.

Hyasintti pitää viileästä.
Tavallinen huonelämpötila voi olla hyasintille liikaa ja etenkin pakkasilla kovin kuivaksi muuttuva kotien huonelämpötila voi tehdä tepposet hyasintille.
Hyasintille oiva paikka on ikkunalla ikkunalasien välissä. Se pärjää siellä hyvin ilman kastelua ja siellä se saa sopivasti kylmää ja lämpimämpää ilmaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti